Rasmus & Benjamin Erichsen

Stop Spild Lokalt mindsker madspild og fremmer bæredygtigheden i Danmark.

Rasmus Erichsen startede i 2016 Stop Spild Lokalt sammen med sin far Benjamin Erichsen.

Hele familie Erichsen går meget op i at hjælpe andre, derfor har Rasmus altid fået at vide, at han skulle hjælpe der hvor han kunne. Derudover har de altid tænkt på miljøet og bæredygtighed. Så da Rasmus lærte om madspild i skolen og så et post på Facebook, hvori et ældre ægtepar tilbød, at man kunne hente de dagligvare de havde tilovers, gik han til sin far og sagde, at han ville lave en Facebookgruppe omkring madspild. Benjamin var med på ideen med det samme. Siden da har det taget fart.

Rasmus har altid haft en iværksætter i maven. Da han var 8 solgte han lemonade i sommerferien. Han har altid haft en lyst til at skabe noget, som er hans eget, udvikle på det og se det blive større. Og så selvfølgelig gøre en forskel. Derfor gav det god mening for ham at starte Stop Spild Lokalt.

Rasmus & Benjamin Erichsen | Startup Central

Stop Spild Lokalt

Stop Spild Lokalt startede tilbage i 2016 som en Facebookgruppe, hvor private kunne dele deres overskudsmad med hinanden. Der er sket meget siden da.

Stop Spild Lokalt er repræsenteret i 120 byer fordelt på tværs af landet og har 22 madoaser, hvor mad dagligt bliver delt ud til personer, som har brug for en ekstra håndsrækning. Hele konceptet bag madoaserne er, at der ikke er nogen, som skal gå sultne i seng.

Der er omkring 800 frivillige, som hver dag gør en stor indsats i kampen mod madspild. Samtidig gør de en kæmpe forskel for klimaet og folk, som har det svært. Igennem Stop Spild Lokalt bliver der dagligt uddelt ca. 30.000 tons overskudsmad til folk med et behov og folk, som vil gøre en ekstra indsats for bæredygtigheden.

Stop Spild Lokalt har aftaler med Coop og Salling, hvor de får madvarer, som er kasseret af den ene eller anden grund. Det kunne være kasseret grundet fejl på etiketten, en dåse som har fået en bule, varer som har en bedst før dato eller frugt og grønt, som supermarkederne ikke vil sælge, fordi der lige er kommet en ny ordre ind af samme vare. Stop Spild Lokalt har selvfølgelig de samme krav, de skal overholde som supermarkederne.

Foruden at dele overskudsmad ud til folk, som har behov på tværs af landet, så sidder Rasmus også med i udvalget i regeringens tænketank. Her gør han en kæmpe forskel. Blandt andet er der nu kommet en egentlig måling på, hvor meget madspild vi har i Danmark, de andre målinger har været et estimat.

Derudover arbejder de på at måle mængden af madspild på et internationalt niveau, så der kommer en universel målestok.

Milepæle for Stop Spild Lokalt

Rasmus fortæller, at den første store milepæl var aftalerne med Coop og Salling. Disse aftaler har gjort en stor forskel i at mindske madspild i Danmark.

Andre milepæle var da Stop Spild Lokalt fik sin første madoase og da de nåede 150.000 følgere på Facebook, som nu er oppe på 170.000 følgere, ”det viser bare, at der er rigtig mange, som går op i at mindske madspild.”

Stop Spild Lokalt har allerede gjort sig meget bemærket i udlandet. De har blandt andet været i de spanske, tyske og franske medier. Den danske ambassadør i Tyrkiet har været i Danmark for at høre om Stop Spild Lokalt og hvordan man kan mindske madspild i Tyrkiet.

Stop Spild Lokalt har samarbejdet med den danske ambassade i Kairo. Her har Stop Spild Lokalt afholdt foredrag om madspild, forbrugeradfærd og kultur. Kulturen i Kairo er meget anderledes fra vores, derfor kræver det noget tilvænning og andre fremgangsmåder.

Derudover har HBO lavet en dokumentar i samarbejde med Stop Spild Lokalt, for at sætte endnu mere fokus på madspild.

Rasmus fortæller også om den store succes de har med pop-up madoaser. Hver jul er en kæmpe succes. Den 23. december bliver der delt ekstra ordinært meget overskudsmad ud.

Fremtiden

Rasmus har store ambitioner med Stop Spild Lokalt.

Blandt andet har han en ambition om at mindske 50 % af Danmarks madspild, det skal blandt andet gøres ved at skabe 100 madoaser, pt. er der 22 madoaser.

Andre måder Rasmus vil sikre, at de 50 % nås er ved at lave madskoler, her vil man lære om madlavning af overskudsmad, så den enkelte husstand smider mindst muligt mad ud, samt andre tiltag til at inspirere forbrugere til at bruge alt deres mad.

Derudover har Rasmus en ambition om at ekspandere til udlandet. Madspild er et problem i hele verden, derfor er det kun oplagt, at Stor Spild Lokalt bliver lokal i udlandet.

Det har Startup Central hjulpet Stop Spild Lokalt med

Stop Spild Lokalt har været medlem af Startup Central siden starten af 2022. Rasmus så Startup Central helt tilfældigt og fik fat i en af Startup Centrals medarbejdere, efter en kort samtale kunne han hurtigt se den gode ide med koncept, specielt at få mere sparring. ”Det er ikke altid, at ens private netværk er tilstrækkeligt og de kompetencer man har brug for koster ofte en bondegård, derfor er Startup Centrals coaches rigtig gode.”

”Jeg har brugt skabelonerne til pitch deck, forretningsplan og budgetter. Har snart brugt alt, som Startup Central tilbyder og måske også mere end jeg egentlig havde regnet med.”

Derudover har Rasmus gjort brug af Startup Centrals partnerskaber, hvortil han siger ”Der er gode rabatter og tilbud at få i Startup Central.”

Følg Stop Spild Lokalt iværksætterrejse

Stop Spild Lokalt gør en kæmpe forskel både for danskerne, men også for vores miljø.

Det er skønt at se iværksættere, som gør så stor en indsats for så mange.

Vi er ikke i tvivl om, at Stop Spild Lokalt også kommer til at gøre en kæmpe forskel i udlandet med kampen om at mindske madspild, derfor følger vi dem!

Vil du også følge dem, så kan du tjekke deres hjemmeside, Facebook, Instagram og LinkedIn ud.

Læs mere

Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.