Stefan Nygaard
Jeg regner med, det bliver det største, jeg får lavet!
Stefan Nygaard, 24, vil være iværksætter, så han kan lave det, han synes er sjovt. Automatik og elektronik har altid været en af hans store interesser, og han er ikke i tvivl om, at det er det, han skal arbejde med. Men at sidde i en virksomhed, kigge ind i skærmen i otte timer, og adlyde andres ordre, er bare ikke ham. Han vil bygge noget selv. Og det har han gjort. Først en webshop med computerspil, så en lokalforening med undervisning i IT, dernæst en netcafé, nu Nexø IT og en ny forretningsidé på vej! ”Hvis man gerne vil lære noget, og har det fint med at fejle, så skal man egentlig bare i gang” siger Stefan. Han ved, at han får travlt med sin nye softwareforretningsidé, men er egentlig ikke så bange for det, for han har erfaring i nyopstart med i rygsækken og god sparring fra Startup Central. Stefan siger om sin nye idé: ”Det skal nok blive stort”.

Sparring kan give nyt mod
Stefan fortæller, at faktisk har været en udfordring at få hjælp af meget kompetente programmører. Det endte ud i, at han for en tid endte med at ligge forretningen på hylden. Han søgte hjælp til noget programmering, fordi der var enkelte ting, der ikke var helt på plads. Men i samme omgang, var der andre ting, som også kunne gøres og avanceres. Det betød, at hjælpen han skaffede, viste sig at gøre ham en bjørnetjeneste: ”Da jeg så havde implementeret disse forslag, endte det med, at jeg ikke kunne overskue mit eget projekt, fordi der var flere ting, som jeg ikke forstod 100%”.
Stefan citerer en anden iværksætter: ”Vi vil alle sammen gerne til Florida, men hvis det tager to måneder at rejse dertil, så er der ingen, der har lyst mere. Ligesom vi alle vil lave en succesfuld forretning, men hvis det tager virkelig lang tid, så er det sjældent, at det bliver en succes, fordi man mister lysten undervejs”. Det var dette, der skete for ham. Nogle gange skal vi følge tankegangen: Less is More.
Stefan kan godt lide at prøve forskellige ting af, når han laver funktioner i et program. Men i stedet for et par timer, tog det nu dage at ændre funktionerne. Det satte gang i nogle negative spiraler, fordi man er alene på det, der er ingen kunder, og man kommer ingen vejene. Dermed er hele grundstenen, for hvorfor han gør det, også væk. Stefan er iværksætter, fordi det skal være sjovt at bygge noget, og han siger ”Hvor er min motivation til at lave det nu?”.
Startup Central kommer ind i billedet, da Stefan talte med Anders Fogh, CEO og stifter af Startup Central. Anders kunne ikke forstå, at idéen var lagt på hylden, fordi den var så god, og der var et marked for det. Efter en sparringssession fik Stefan fik mere klarhed over situationen og med nyt mod, tager han fat i idéen igen. ”Jeg kan levere den kode og det program, jeg selv kan finde ud af at konstruere. Så er der en risiko for, at der er fejl i, men er det ikke bedre end at have et program, jeg ikke kan overskue og mister lysten til at lave det? Hvad er vigtigst?”.
Foruden den sparring Stefan får hos Startup Central, er han også glad for iværksætternetværket Startup Lounge. Der er en mere seriøs atmosfære, og det gør, at han føler, at han modtager brugbart feedback. Stefan siger om Startup Lounge: ”Jeg ved ikke, om det er fordi, man betaler til det eller hvad, men der er skabt en anden atmosfære i den gruppe her. Det gør bare, at de svar man får, er meget mere seriøse, ift. de grupper man bare lige popper ind i, og så koster det ikke noget at være med. Jeg tror også, det giver en meget stor forskel, at dem i gruppen er i gang med et eller andet selvstændigt. Det synes jeg faktisk, jeg har fået en hel del ud af.”
Hvad er dit råd til andre iværksættere?
Stefan fortæller, at han generelt har lært meget mere ved at drive forretning, end han har lært på noget uddannelsesforløb. ”Helt generelt har jeg bare lært meget mere. Det er klart man bruger også mere tid på det. […] Specielt når jeg har haft netcaféen førhen, så skulle jeg næsten ikke tænke over at starte Nexø IT. Og jeg kan bare sove hver eneste nat. Hvorimod da jeg skulle starte netcaféen, havde jeg enkelte dage, hvor jeg havde svært ved at sove” fortæller Stefan og begrunder det med, at der var mange ting, man ikke vidste dengang. Han kender til processen med at starte noget op, og det eliminerer mange overraskelser.
Den praktiske erfaring er for ham meget mere værd, end hvad man kan læse i bøgerne. Det har gjort ham meget bedre klædt på til at starte en virksomhed op og forhandle med samarbejdspartnere. Stefan forslår altså, at man skal hoppe ud i iværksætteriet, og få sin forretning prøvet af: ”Hvis man gerne vil lære noget, og har det fint med at fejle, så skal man egentlig bare i gang”.
Det er godt at lægge en plan forinden, men Stefan pointerer, at der er ingen, som bruger plan A hele vejen. Da han startede internetcaféen, gjorde han det uden at have lagt det helt store budget: ”Det kan godt være det var en fejl. […] Jeg havde lavet en form for lille forretningsplan, men det budget jeg havde lavet, ramte bare helt ved siden af. Det var ikke i nærheden af, hvad jeg havde forestillet mig”. Dermed vil Stefan råde andre med iværksætterdrømme til ikke at sidde fast i planer, for de kommer sikkert ikke til at holde alligevel.
”Hvis det er et produkt, man producerer, så få lavet det og del det ud i gave til ti mennesker. Eller har man lavet en hjemmeside, så sendt den ud til ti mennesker og hør, hvad de synes om det. Og så gå ud og bevis at din idé eller produkt virker. For så kan man bagefter lægge en plan for, hvordan man gør fremadrettet. Det med at komme i gang, har jeg bare fundet ud af, lige som så mange andre, det er det allervigtigste – ikke om man har råd til det, eller har timer nok i døgnet” fortæller Stefan. Rådet til andre iværksættere er altså: prøv det af. Vær ikke bange for, at du fejler undervejs. Der findes nok ikke en iværksætter, der ikke har lavet fejl.
Følg Stefans iværksætterrejse
Besøg Nexø IT næste gang du er på Bornholm og følg dem her på Facebook.
Læs mere
Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.