Rune Rønhave Laursen

Gør dit forarbejde, det betaler sig

Rune Rønhave Laursen (molekylærbiolog), Janni Møller (læge) og Søren Lange (ernæringsekspert) begyndte deres research for 4 år siden, efter 2 års research stiftede de virksomheden Clutch Cognition. Clutch Cognition har udviklet nyskabende plantebaseret drik til hjernen. Hele konceptet bag Clutch Cognition er at gøre folk klogere og sundere, et koncept som dermed også er fordelagtigt for kroppen. Pt. findes der ikke noget sundt alternativ som dette på markedet, der findes ikke et produkt, som er specifikt designet til at udvikle og gavne hjernen uden bivirkninger for hjerne og krop.

Missionen er at gøre verden sundere og klogere. Denne mission kommer ud fra en observation om, at der findes mange mennesker, som ønsker at bruge funktionel ernæring til at få mere ud af sig selv og af hverdagen. Dette ses overalt lige fra esport til erhvervskontoret, her bliver der flittigt drukket alle former for energidrikke. ”Det er ærgerligt, da det uden undtagelse koffein som virker meget kortsigtet, har bivirkninger og koster energi på længere sigt. Det samme gør de almindelige sukkerarter som også findes i energidrikke i øvrigt. Men har man som moderne forbruger tid til at ”crashe” midt på dagen? Eller er man tilfreds med at ”fixe” flere gange om dagen selvom det ikke er godt for kroppen?” Dette var grunden til at trioen fik deres idé.

Teamet ved hvad det drejer sig om, når der skal udvikles et produkt med gavnlig effekt for hjernen og med en mere hensigtsmæssig fysiologisk effekt for forbrugeren. Tilsammen har de stor faglig viden inden for områder som ernæring og molekylærbiologi. Rune som også er ekspert inden for disse områder har blandt andet været hyret af virksomheder som Arla og AaB til at optimere atleters ydeevne, så de kunne præstere bedre. 2½ år efter Clutch Cognition begyndelse kom Martin Kilic ind i virksomheden. Tiden var kommet til at Clutch Cognition skulle have en mere kommerciel profil. Sammen gik de i gang med at udvikle brandet of strategien for virksomheden. Så viden bag Clutch Cognition er af høj kvalitet.

Rune og co. stillede sig selv spørgsmålet; hvorfor skal folk snydes for sundere og bedre alternativer? ”De produkter der er på markedet nu, giver kun energi i omkring en time, og enten er der dårlig næring i, eller også er der slet ingen næring og altid drejer det sig om koffein som det funktionelle – men der findes bedre ting, dét skal folk ikke snydes for.” Og når de nu sidder med denne viden omkring hvad der kan skabes, en viden de ved der kan skabe bedre alternativer, så var der ingen grund til at lade være. Dette er grunden til, at de blev iværksættere og stiftede Clutch Cognition. Nu er det fagfolk og videnskaben, som bestemmer og styrer retningen og ikke handelsuddannede som trækker i trådende. Her et det fagligheden, som kommer alle til gavn.

Rune Rønhave Laursen | Startup Central

Mega succes og anerkendelse

Clutch Cognition er så innovativt, at teamet bag har fået det patenteret på verdensplan. Derudover er de, før drikken er kommet på markedet, blevet nomineret i Nutraingredients Awards 2021, der kan sammenlignes med en oscar inden for funktionel ernæring, det er en mega anerkendelse. De ”havde håbet på at blive nomineret på sigt, men at nå det på så tidligt et tidspunkt er er helt vildt!”

Global brandmanager fra Pepsi har været ude at sige, at man skal holde øje med dem, ligesom de har en feature artikel på TrendHunter. Clutch Cognition har allerede fået stor opmærksomhed fra anerkendte folk på området og det er selvom deres produkter ikke har været på hylderne.

I Danmark er der etableret aftaler med både Salling Group og Coop efter de begge har henvendt sig og derudover har flere udenlandske virksomheder meldt deres interesse i produktet. ”Vi har allerede, før vi egentlig er i gang med salget, landet en aftale med en tysk distributør, og i det hele taget ønsker vi at produktet skal så hurtigt så muligt ud i verden og leve, og dermed komme så mange forbrugere som muligt til gode. Det er ikke kun os danskere der trænger til mere meningsfulde produkter rent ernæringsmæssigt”

Et godt råd

Clutch Cognition er et godt eksempel på, at det betaler sig at gøre sit forarbejde, derfor er det også deres anbefaling til andre iværksættere ”lav så meget som muligt af forarbejdet før man tager springet. Det er hårdt, men det svarer sig i længden. Der er forskellige industrier, nogle mere komplekse end andre, derfor er det vigtigt at gøre sit forarbejde, så man er helt forberedt.” Specielt hvis det er noget innovativt, noget helt nyt, så skal man virkelig gøre sit forarbejde, ellers risikerer man at løbe panden mod en mur, og det er ærgerligt hvis man først har taget springet, tilføjer Rune.

Startup Central har hjulpet Clutch Cognition med

Teamet bag Clutch Cognition blev kontaktet og gjort opmærksom på hvad det var at Startup Central kunne hjælpe dem med. Og det var det helt rigtige tidspunkt de blev ringet op, for de stod og skulle bruge en logistik partner, så den del kom på plads. Sidenhen har rabatterne vist sig effektive, blandt andet rabatter inden for økonomistyring.

De har ikke tage coachene i brug, da de selv har en vis brancheerfaring, men de fortæller: ”hvis man er en ung iværksætter, som er helt ny på området, kan man drage nytte af coachene.”

Følg Runes iværksætterrejse

Synes du også at det hele lyder alt for spændende til ikke at følge med i? Så kan du følge med i Clutch Cognitions udvikling på deres Facebook, Instagram, LinkedIn og hjemmeside.

 

Vi glæder os rigtig meget til at smage og nyde Clutch Cognitions drik! Og få endnu mere energi til vores hjerner.

Læs mere

Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.