Mikael Falck
Gode råd behøver ikke være dyre
Mikael Falck, 28, er en iværksætter, der drives af, at skabe noget og gøre noget godt for andre: ”Jeg vil gerne gøre noget for andre, som ikke bare er en andens idé. Jeg vil skabe min egen gode historie” siger han. Ved et almindeligt lønmodtagerarbejde føler Mikael ikke, at han får udlevet det, han brænder for. Det med at sidde på et kontor og lave det samme hver dag, er ikke ham. Mikael har altid arbejdet for andre, men nu er det på tide, at have eget navn på det, han laver. Foruden at arbejde hos et eventbureau, skal den gode historie Mikael fortæller, være om 3D Eventyr. Her producerer han 3D ting, der blandt andet kan bruges til fester og gaver. Og som det julemenneske han er, er der et juleprodukt på trapperne, som ikke er set før.

Hvor finder jeg den sparring, jeg har brug for?
Under processen med at bygge en virksomhed havde Mikael brug for sparring til, hvordan man gør, og hvad man skal være opmærksom på. Han havde ikke nogen i netværket, som var iværksættere og kunne hjælpe – kun nogen der var endnu tidligere i processen end ham. Mikael er dog medlem af en lokalforening, men han føler ikke, at de kan yde den sparring, han har brug for: ”de skulle hjælpe erhvervslivet i byen. Men det har jeg ikke fået noget ud af, da de er mere fokuseret på de store virksomheder og ikke de små, der også prøver at komme frem”. Og dette er selvom foreningen faktisk har en målsætning om at være førende inden for vejledning og sparring til iværksættere på alle niveauer.
Mikael fortæller, at det er svært at komme fra 12 år på arbejdsmarkedet inden for salg og service, hvor han ikke har fået indblik i det økonomiske og tekniske område: ”Det har også været en dyr rejse, fordi jeg bare har stolet på det første og det bedste, og så har jeg prøvet det af”. Det har eksempelvis været svært for ham at bogføre uden, det koster en bondegård. Mikael siger også, at det har terpet rigtig meget af hans tid og lyst, at skulle lære og forstå disse ting, uden hjælp fra andre.
Revisorer og bogholdere er også dyre, og det har han først råd til, når kapitalen i virksomheden går op ad: ”Selvfølgelig kan man betale for en revisor, men det har jeg bare ikke økonomi til lige nu”. Det er penge, som man kan bruge mange andre steder i en startup, men Mikael er også bevidst om, hvor han har lyst til at lægge sin energi og fortæller: ”Jeg vil gerne gøre det meste selv, men jeg er nok nødt til på sigt at udlicitere en del til nogen, der kan gøre det på en tiendedel af den tid, jeg bruger på det”.
”Det var også her, jeg meldte mig ind i Startup Central, da jeg havde brug for råd og vejledning ift., hvordan jeg lige gør det her. Når både jeg vil være producent af mit eget produkt, og have samarbejdspartnere til at levere dele til produktet. Jeg skulle pludselig finde ud af at bruge et regnskabsprogram, bogholderi og en webshop, som jeg aldrig nogensinde havde tænkt, jeg skulle have. Hvis jeg skulle noget, så skulle det være personligt salg, men det blev det overhovedet ikke” fortæller Mikael og er glad for at Startup Central tilbyder sparring og hjælpeværktøjer til dette.
Vi i Startup Central er glade for at høre fra Mikael, at han har nydt godt at den hjælp og sparring, han har fået her. Mikael siger: ”Mathias Aslak Jensen (CSO & COO hos Startup Central) er nok noget af det, der har været mest værdifuldt fra jer. Han tager altid telefonen og svarer på beskeder osv., og jeg har virkelig haft mange underlige spørgsmål. Min oplevelse med Startup Central har været sindssygt god. Det har været meget hjælp til alle de her små spørgsmål, som man ikke kan stille andre steder, fordi man er en soloiværksætter, der kører sin egen lille webshop”. Og hos Startup Central er alle slags spørgsmål velkomne.
Praktikanter til startups?
For tre måneder siden var opgaverne ved at stige Mikael til hovedet, og han kunne ikke nå alt det, han gerne ville opnå. Med mange gøremål i hverdagen for at have økonomi til iværksætteri, kan det være svært at nå det hele. Som startup er det meget sjældent, at man har kapital til at hyre en ind, og hvad gør man, hvis det ikke er den rigtige, man får ind? Så er det virkelig nogle ærgerlige penge at tabe.
Derfor rakte han ud til Mathias, Startup Central, for råd om, hvad han gør for at komme videre med nogle af de idéer, han har til efteråret. Mikael fortæller om Mathias’ råd: ”Så sagde han, at jeg kan kontakte jobcenteret og spørge, om der var nogle ledige, der kan komme i praktik, og derved hjælpe med de opgaver, jeg følte, jeg ikke kunne nå. Og det gjorde, at jeg fik en praktikant ind her i sommerferien i fire uger, som hjalp mig sindssygt meget. Jeg fik også øjnene op for en mulig ansættelse, når jeg får mere kapital. – Jeg havde aldrig nogensinde selv fået idéen til, at det var en mulighed, når man er så lille, som jeg er”.
Ved at få en praktikant ind overkom Mikael udfordringen om ikke at nå det, han ville, og samtidig var det med til at sætte skub hans rejse med 3D Eventyr.
Hvad er dit råd til andre iværksættere?
”I starten troede jeg, at jeg vidste rigtig meget om, hvordan man opbygger en virksomhed. Men den største læring jeg har fået er nok, at jeg skulle lære det på ny” siger Mikael. Det er en læringsproces, og selvom Mikael kommer fra nogle gode stillinger, hvor han har erfaret meget, er det noget helt andet at starte en virksomhed. Der arbejder man med alle processer, og det er en kæmpe læring i sig selv. Han fortæller: ”Det at starte en virksomhed selv, er et nyt liv man egentlig begynder”. Hvilket betyder, at det er så stor en del af ham i dag, og derfor skal man også brænde for det, man laver.
Derudover har han fundet ud af, hvor vigtigt netværk og sparring har været på hans rejse. ”Jeg havde været ked af, hvis der ikke var et netværk som dette, man kan tage fat i. […] Der kan jeg godt mærke, at jeg i starten nok har været meget en solorytter”. Dermed er Mikaels råd til andre med iværksætterdrømme, at man skal huske at søge andre iværksættere omkring sig. Opbyg et netværk hurtigst muligt omkring dig, som du kan søge hjælp hos og spørge til råds. Dermed kan du udvikle din virksomhed – muligvis noget hurtigere. Samtidig nævner Mikael også, at han har fået glæde ud af at hjælpe andre iværksættere.
Mikael siger: ”Jeg synes jo, det er noget af det fedeste at have et lille forum som Startup Lounge. Jeg mødte en ligesindet iværksætter, som jeg kunne hjælpe. Han stod i en problemstilling, som jeg selv stod i for fem måneder siden, så jeg kunne hurtigt guide ham igennem det. Jeg synes, at de små personlige netværk man kan lave på baggrund af Startup Lounge er rigtig gode”. Dermed menes det også, at hvis du hjælper andre videre i processen, vil de sandsynligvis også gerne hjælpe dig, når du har brug for det.
Følg Mikaels iværksætterrejse
Følg Mikael og 3D Eventyr på hjemmesiden her.
Vi i Startup Central glæder os til at følge Mikaels rejse og ikke mindst, venter vi spændt på, hvad det er for et produkt, han lancerer i oktober. Hans historie viser vigtigheden af at få et netværk, hvor du kan søge råd og vejledning. Dermed kan muligheder opstå, som fx en praktikant, som får dig et eller flere skridt videre på rejsen.
Læs mere
Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.