Martin Levdanski Witt

Find din passion og ha’ et team bag dig

Martin Levdanski Witt, som ejer virksomheden Design by Witt, har altid været tiltrukket af den selvstændige levevej. Flere af hans familiemedlemmer er selvstændige, så det var ikke uvant for ham. Men hvilket omdrejningspunkt virksomheden skulle have var straks værre. Derfor har Martin været ejendomsmægler i mange år, i forbindelse med arbejdet har der været en vis frihed, i og med at han selv kunne planlægge sin arbejdsdag. Friheden betyder nemlig meget for Martin og er også en af grundene til, at han blev selvstændig. Så drømmen var der og tanker om hvad virksomhedens omdrejningspunkt skulle være var mange.

I juli 2014 stiftede han sin virksomhed Design by Witt, som hans kone Anna Levdanskaya Witt kom til 4 år senere i 2018, hvor virksomheden rigtig tog fart. Det var lidt ved et tilfælde, at han startede sin virksomhed og produktet virksomheden skulle dreje sig om.

Han sad i et værksted og hyggede sig med at lave designs i træ, men det var de samme design hver gang. ”Det blev kedeligt i længden, jeg ville gerne udvikle noget nyt, mit eget.” Så en dag da Martin sad og tegnede, fik han skitseret en lille hval, han lavede den i træ og syntes bare, at den kunne noget. Hans kusine havde prikket til ham i et stykke ting, hun mente at han skulle lave sine egne designs. Han sendte sit design af hvalen til en ven og til sin kusine, de begge syntes den var mega fed. Han lagde billeder af den på Facebook og efterspørgslen strømmede ind, folk ville gerne købe den. De kunne nemlig se noget helt specielt i den, og i dag er den lille glade hval: Hvalen Walter.

Design by Witt startede derfor med at være en designvirksomhed, som lavede figurer, senere har den udviklet sig til at lave børnebøger. Det som gennemsyrer Design by Witt er design med et happy twist. Der bliver hele tiden bygget mere og mere på virksomheden, ”det er vildt sjovt og meget spændende at udvikle og være kreativ. Man rammer noget man er passioneret for, så er det bare sjovt”.

Martin Levdanski Witt | Startup Central

Den selvstændige levevej

Martin har altid haft en drøm om at starte selvstændigt. Efter at have deltaget i et kursus, fandt han frem til det som motiverede ham mest: friheden. Det selv at bestemme og tilrettelægge sin dag, efter sit eget ønske, var det som motiverede ham. ”Hvis jeg vil gå til højre, så går jeg til højre.” I et lønmodtagerjob er denne mulighed der ikke altid, selv når man har en god idé, så skal den lige vende oppe i ledelsen. ”Får jeg en idé nu, så gør jeg det bare.”

Martin er meget kreativt anlagt og får derfor rigtig mange idéer til nye tiltag, men som han siger ”man kan også få for mange.” Det er her at Martins kone Anna er en rigtig god partner. Hun lytter til idéen og argumenterne for at gå i gang med den, hvorefter hun beslutter om det er noget de skal gå videre med.

Det er derfor ikke af økonomiske årsager, at Martin er blevet selvstændig, den selvstændige levevej giver ham en masse sjove oplevelser, frihed og muligheden for at udfolde sine kreative evner. Men der ligger selvfølgelig altid en bonus i, at man kan opnå økonomisk frihed, så man har frihed til at gøre lige præcis hvad man vil.

”Jeg vil ærgre mig gul og grøn, hvis jeg ikke prøvede det af.”

Milepæle for Design by Witt

Efter at have vist hvalen Walter til sin kusine, som arbejder i Illums Bolighus, blev det et mål for Martin at få hvalen på hylden i netop Illums Bolighus. Det skete efter 2,5 år i 2016. ”Det var noget jeg havde jagtet i lang tid, så det er en stor milepæl.”

Da Martin begyndte at lave bøger, fandt han ud af, at det ikke er alle, som kommer på biblioteket, faktisk er det kun ¼ som kommer ind. Det er specielt svært, når det er første gang man har lavet en bog, der er nemlig ingen som kender én. Men nu når de er der, så fortæller han: ”Syret at kunne gå på biblioteket og låne sin egen bog.”

En pædagog søgte efter faghæfter til undervisning af et fag på hendes læreplan. Faget Natur, science og udeliv var kommet på skoleskemaet, men der var intet materiale på området. Hun gav sig derfor i gang med at lave et pædagogisk faghæfte om natur og udeliv, på baggrund af Martins bøger. Det har resulteret i et faghæfte godkendt til undervisning af de små skolebørn på landsplan.

Derudover har Martin modtaget en masse flotte priser, blandt andet prisen for Årets iværksætter på Frederiksberg i 2017, han vandt i 2017 Tivolis Iværksætterkonkurrence og kom på en andenplads ved Creative Business Cup Denmark.

Et par gode råd fra Martin

”Man skal have passion for det man laver, ellers kan det blive nogle lange træk.” For nogle går det hurtigt med at få gang i forretningen, men for mange andre er det en lang sej kamp. Man skal derfor have passion for det man laver, da der højst sandsynlig vil komme nogle nætter, hvor man laver regnskab eller pakke varer ned. ”Mange giver kun deres iværksætteri 5-6 måneder til at blive en god forretning, det er ikke altid nok tid, man skal blive ved.” Passionen gør at man bliver ved, udvikler og synes at det er sjovt.

Da Martin startede selvstændigt, ville han også gerne have, at det hele skulle ske her og nu. ”Man skal være realistisk, ting tager tid. Ting der gror småt, gror godt.” Hvis man får succes hurtigt, risikerer man at blive en trend, og så er succesen kortvarig. Det handler om at bygge det ind i kulturen, så husker folk én. Martin drømmer om, at Hvalen Walter vil blive husket, at forældre vil se på det pædagogiske faghæfte og huske tilbage på dengang de lærte fra den glade hval.

Martin brugte selv dette citat: ”Nød mand lærer nøgen mand at snitte.” Han havde citatet hængende med billedet af Hvalen Walter over sin seng, så det var det første han så, da han stod op og gik i seng. Det mindede ham om hvorfor han var i gang med alt det her. Og så havde den en fin reference tilbage til dengang han sad i værkstedet og snittede.

”Det er vigtigt at have et team bag sig, find nogen at teame op med.” Martin har langt hen ad vejen været alene på sin rejse som selvstændig, og det er hårdt at gøre alt alene. Men nu er hans kone med inde over, sammen deler de den selvstændige rejses mange oplevelser. ”Det er ikke nok at tale med sine tætte venner, de forstår ikke helt kampen.” Når man taler med andre selvstændige, så forstår de én, da de har været eller stadig er i samme situation. ”De ved hvad man mener, når man siger production is a bitch.” De forstår presset. Det samme gør sig gældende, når man opnår en lille succes, nogle venner er slet ikke så begejstret som ligesindede selvstændige, de er helt oppe at køre, fordi de forstår kampen bag.

”Things always happen for a reason – nogle gange sidder man i noget lort, men så må man vende det om til noget positivt.” Det er det som den glade hval gør, der er altid en grund til at smile. Hvis tingene ikke går som Martin havde regnet med, så husker han på dette motto og får det bedste ud af situationen, mange gange åbner det op for nye idéer og muligheder.

Det har Startup Central hjulpet Martin med

Lige i starten af sin startup var Martin med i mange forskellige iværksættergrupper og foreninger, men Startup Central eksisterede desværre ikke på daværende tidspunkt. Efter noget tid hvor han havde hørt om Startup Central og set lidt til Startup Central, ringede han sammen med Anders, det var i forbindelse med at han søgte investorer, samt manglede coaches han kunne spare med. Dertil har Anders hjulpet Martin med at lave en pitch, da han deltog i Creative Business Cup.

”Startup Lounge er et genialt sted at vende ting og dele sin viden.” Martin fortæller, at netværket er godt og at hvis han ikke havde haft bygget sit eget netværk op og dermed ikke haft nogen at tale med, så ville Startup Lounge være et oplagt og fantastisk sted at søge hen.

Følg Martins iværksætterrejse

Er du også blevet helt vild med den glade hval - Hvalen Walter, så kan du følge med i hans udvikling og hvad fremtiden byder på for Design by Witt på Facebook, Instagram og LinkedIn.

Vi er ikke i tvivl om, at mange år frem vil vi se tilbage på Hvalen Walter og mindes hans glade sind.

Læs mere

Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.