Jens Holm-Christensen

Vedholdenhed er en god egenskab som iværksætter

Jens Holm-Christensen er ejeren af Bolcheværk, som han lancerede officielt på Food Festival i Aarhus i 2018. Men Jens startede ikke bare op fra den ene dag til den anden. Det indledende forarbejde startede to år forinden i form af markeds- og konkurrentanalyser, udarbejdelse af forretningsplan, produkt- og konceptudvikling og meget mere.

Bolcheværk laver smagfulde bolcher sødet med stevia, så de ikke indeholder sukker - og er dermed et sundere alternativ til almindelige bolcher. Det var også her den indledende produktudfordring lå i hans virksomhed. Når man laver bolcher med sødemidlet stevia, er det rigtig svært at få en god smag frem. Steviaplanten har en lidt bitter og anisagtig smag, som ofte smager igennem, så det var den første nød, der skulle knækkes.

Men Jens så et hul i markedet inden for gourmetslik. Der var en masse lækre delikatesser inden for chokolade, lakrids og vingummi, men endnu ikke noget inden for bolcher. Efter beslutningen om at satse på bolcher var truffet, kom det ret naturligt at fokusere på udelukkende sukkerfri bolcher. “Jeg ville ganske enkelt ikke kunne stå 100% inde for et produkt, jeg vidste, var nærmest rent flydende sukker og dermed direkte usundt. Typisk har man også et bolche i munden i længere tid ad gangen, så det ville være federe at udvikle et produkt, der ikke er skadeligt for kroppen og tænderne.” Det matchede også ret godt med de begyndende forbrugertrends, hvor folk blev mere og mere bevidste om, hvad de proppede i munden. Det var dog vigtigt, at selvom bolcherne var sukkerfri, skulle de stadig smage godt. Det var der, efter Jens’ mening, ikke nogen sukkerfri bolcher, der gjorde på daværende tidspunkt. De smagte alle sammen ret tamt og kønsløst, og typisk var bolcherne også emballeret ret kedeligt.

Der er masser af smag i Bolcheværks bolcher, og emballagen signalerer kvalitet og bæredygtighed. Dermed prøver Bolcheværk at gøre op med fordommene om sukkerfri bolcher. Den positive feedback fra dem, der smager, når han deltager på messer og lignende, bekræfter ham kun i, at det var et godt valg at satse på sukkerfrit og den gode smag. Efterspørgslen efter sådanne alternative produkter er stigende. De fleste synes bare, det er fedt, at de nu kan nyde bolcher uden dårlig samvittighed.

Ud over smagsaromaer og ingredienser er der mange andre ting, som spiller ind i forhold til at få et perfekt bolche. Blandt andet den rette temperatur og luftfugtighed. Helt i starten eksperimenterede han selv med opskrifterne hjemme i sit eget køkken, men han fandt hurtigt ud af, at det ikke var muligt at lave et ordentligt produkt på den måde. Så Jens har fundet en producent i Kolding, han arbejder tæt sammen med om udvikling af opskrifterne. ”Ingredienserne og sammensætningen af smage og pulver i bolcherne er så fint afbalanceret, at det kan ikke laves i hånden af mig selv.” Men Jens pakker i emballage og sender selv produkterne afsted til forhandlere og privatkunder, så det sidste touch er helt perfekt.

Jens Holm-Christensen | Startup Central

Bolcher fra barnsben

Man kan sige, at Jens allerede fra barnsben arbejdede henimod at blive iværksætter. Da han gik i 4. klasse i folkeskolen, havde han et bolchekogeri med sin bror og et par gode venner. De havde lært at lave bolcher i hjemkundskab og købte efterfølgende et start-sæt til at lave bolcher. De begyndte at lave bolcher hjemme i Jens’ mors køkken og solgte poser med 75 g. for 5 kroner til fodboldstævner, i skolegården, ved det lokale busstoppested osv. Oplevelsen blev i ham, og mange år senere har han sin egen bolchevirksomhed.

Da han i sit voksenliv besluttede, at nu ville han prøve at give det med iværksætteri en chance, var han ikke helt sikker på, hvad omdrejningspunktet skulle være. Han begyndte at undersøge markedet og fandt potentialet i bolcher, som så passer fint med det lille uskyldige bolcheeventyr, han begik sig ud i som barn. ”Jeg analyserede mig frem til, at sukkerfri bolcher med det rigtige koncept kunne have et stort potentiale. Johan Bülow, som er en stor inspirationskilde, har virkelig gjort det flot og skabt et kæmpe brand på at sælge lakrids, men det er ikke så mange andre steder i verden end i Danmark og Norden, hvor man naturligt spiser lakrids. Bolcher er man vant til at spise overalt i hele verden. Og derudover er der en ekstra målgruppe på 300-400 millioner på verdensplan, som lider af diabetes, der også efterspørger velsmagende sukkerfri alternativer, så markedspotentialet er måske endnu større end med lakrids. Det er selvfølgelig sagt i al ydmyghed, da jeg har den største respekt for, det som Johan Bülow har opbygget.”

Vedholdenhed er vejen frem. Væksten har ikke altid gået så hurtigt, men der handler det om at være vedholdende og holde en høj arbejdsmoral. ”Bliv ved med at tro på tingene, selvom det tager længere tid end de virksomheder, man ser i eksempelvis Løvens Hule”. Vedholdenhed er det, som har gjort, at Jens er, hvor han er i dag, og det hele tiden går frem ad skridt for skridt.

Den nære fremtid kommer til at byde på udvikling af flere smagsvarianter samt øge antallet af specialbutikker, der forhandler Bolcheværk. Lige nu er Bolcheværks produkter at finde i omkring 150 specialbutikker i hele landet, blandt andet vinforretninger, blomsterbutikker, gårdbutikker og museumsshops, derudover sælges de via egen webshop. Jens arbejder endnu ikke på fuld tid med Bolcheværk, men forhåbentlig kommer der en dag, hvor det kan realiseres. Ambitionen er, at Bolcheværk skal blive til en sund og stor virksomhed. ”In it for the long game.” Jens håber på, at han med Bolcheværk på sigt kan komme til at bidrage med arbejdspladser til Danmark.

Jens’ iværksætterrejse er kommet godt fra start. Sidste år var han med i ‘Sol over Gudhjem’, der er en produktkonkurrence inden for fødevareprodukter. Her smager og udvælger et dommerpanel af danske topkokke og fødevareeksperter tre finaleprodukter i fire forskellige fødevarekategorier. Ud af cirka 160 indsendte produkter blev Jens’ hindbær & lakridsbolche udvalgt til at komme i konfekture-finalen. ”Det var virkelig en blåstempling af det allervigtigste, nemlig produktet, at et udvalg af danske topkokke også mente, at smagen er i orden.”

Gode råd fra Jens

”Iværksætteri kan gøres på mange måder. Der er ikke kun en vej, som er den rigtige” Jens arbejder stadig ved siden af sin virksomhed, hvilket han trives bedst med indtil videre. Der er mange, som tænker, at det hele skal være all-in på den der Jesper Buch-agtige måde. Jens har en kæmpe respekt for Jesper Buch og har også læst hans bøger, men det betød ikke, at det var det rigtige for ham. Nogle satser alt på ét bræt, og andre gør som Jens. Bevæger sig stille og roligt ud i det, men beholder jobbet ved siden af. Der er ikke én måde, som er den rigtige. Man skal gøre det, som man har den bedste mavefornemmelse med. Processen vil måske være lidt langsommere, men man har trygheden i en fast indtægt. Og måske er man så heldig at have nogle gode kollegaer og et spændende job, hvor man kan få noget erfaring, som kan bruges i virksomheden og omvendt.

”Det er jo en personlig drøm at bygge noget op fra bunden og se det vokse, men jeg har ikke turdet løbe en for stor risiko over for min familie. Selvom jeg altid har haft fuld opbakning fra min kone til projektet, forsøger jeg at holde risikoen nede på et acceptabelt niveau. Bolcheværk betyder ekstremt meget for mig, men ambitiøst iværksætteri kan godt forenes med et velfungerende familieliv, og vi har også lige fået en lille pige. Det er helt fint med lange arbejdsdage, men det er vigtigt for mig, at der også er tid til andre ting. Det er ikke det værd, hvis jeg går ned med alvorlig stres eller ender med at blive skilt. Så er ofret lige pludselig for stort. Og du kan sagtens lykkes som iværksætter, selvom du tager det i et lidt langsommere tempo. Man behøver ikke at risikere alt for at få succes.”

Jens vil også gerne slå et slag for at gøre sit forarbejde grundigt. Det har hjulpet ham meget at have de indledende markedsanalyser og en detaljeret forretningsplan at støtte sig op ad. Jens tager fra tid til anden sin oprindelige forretningsplan frem og kan se, at det han skrev dengang for flere år siden, er nærmest nøjagtigt det, som er sket i dag. ”Forarbejdet er vigtigt, prissætning er vigtig og at finde et produkt, der kan differentiere sig i markedet. Du kan ikke ligge med den højeste pris i markedet som helt ny spiller. Du bliver nødt til at lave nogle beregninger på de forventede enhedsomkostninger for at vurdere, om den vejledende udsalgspris er realistisk eller vil komme til at ligge for højt i forhold til konkurrerende produkter i markedet.”

Det har Startup Central hjulpet Jens med

Første gang Jens blev præsenteret for Startup Central, var det rabataftalerne, han kunne se en idé i. Efter han havde ”udforsket” Startup Central lidt, så han potentialet i den rådgivning, man kan få fra coachene. ”Der er mange forskellige eksperter derinde, man frit kan spørge til råds. Det har været altafgørende for, at jeg blev medlem. Jeg har fået god sparring på blandt andet SEO og linkbuilding, fundingmuligheder og pitchrunder, samt benyttet mig af rabataftalen med Legal Up, som har hjulpet med at omdanne virksomheden til et ApS med et holdingselskab i toppen.”

På Startup Lounge læser Jens indlæggene, som folk poster, og han svarer, hvis han føler, han har erfaringen til at svare.

Følg Jens' iværksætterrejse

Jens har et stort eventyr foran sig med Bolcheværk. I fremtiden vil at berige os med endnu mere skønne smage gennem hans sukkerfrie bolcher.

Vi glæder os i hvert fald til at smage på dem. Vi du følge også følge hans udvikling, så tjek hans hjemmeside Bolcheværk ud og følge med på hans SoMe profiler: Facebook, Instagram og LinkedIn.

Læs mere

Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.