Jens Holm-Christensen

Vedholdenhed er en god egenskab som iværksætter

Jens Holm-Christensen er ejeren af Bolcheværk, som han lancerede officielt på Food Festival i Aarhus i 2018. Men Jens startede ikke bare op fra den ene dag til den anden. Det indledende forarbejde startede to år forinden i form af markeds- og konkurrentanalyser, udarbejdelse af forretningsplan, produkt- og konceptudvikling og meget mere.

Bolchev√¶rk laver smagfulde bolcher s√łdet med stevia, s√• de ikke indeholder sukker - og er dermed et sundere alternativ til almindelige bolcher. Det var ogs√• her den indledende produktudfordring l√• i hans virksomhed. N√•r man laver bolcher med s√łdemidlet stevia, er det rigtig sv√¶rt at f√• en god smag frem. Steviaplanten har en lidt bitter og anisagtig smag, som ofte smager igennem, s√• det var den f√łrste n√łd, der skulle kn√¶kkes.

Men Jens s√• et hul i markedet inden for gourmetslik. Der var en masse l√¶kre delikatesser inden for chokolade, lakrids og vingummi, men endnu ikke noget inden for bolcher. Efter beslutningen om at satse p√• bolcher var truffet, kom det ret naturligt at fokusere p√• udelukkende sukkerfri bolcher. ‚ÄúJeg ville ganske enkelt ikke kunne st√• 100% inde for et produkt, jeg vidste, var n√¶rmest rent flydende sukker og dermed direkte usundt. Typisk har man ogs√• et bolche i munden i l√¶ngere tid ad gangen, s√• det ville v√¶re federe at udvikle et produkt, der ikke er skadeligt for kroppen og t√¶nderne.‚ÄĚ Det matchede ogs√• ret godt med de begyndende forbrugertrends, hvor folk blev mere og mere bevidste om, hvad de proppede i munden. Det var dog vigtigt, at selvom bolcherne var sukkerfri, skulle de stadig smage godt. Det var der, efter Jens‚Äô mening, ikke nogen sukkerfri bolcher, der gjorde p√• dav√¶rende tidspunkt. De smagte alle sammen ret tamt og k√łnsl√łst, og typisk var bolcherne ogs√• emballeret ret kedeligt.

Der er masser af smag i Bolchev√¶rks bolcher, og emballagen signalerer kvalitet og b√¶redygtighed. Dermed pr√łver Bolchev√¶rk at g√łre op med fordommene om sukkerfri bolcher. Den positive feedback fra dem, der smager, n√•r han deltager p√• messer og lignende, bekr√¶fter ham kun i, at det var et godt valg at satse p√• sukkerfrit og den gode smag. Eftersp√łrgslen efter s√•danne alternative produkter er stigende. De fleste synes bare, det er fedt, at de nu kan nyde bolcher uden d√•rlig samvittighed.

Ud over smagsaromaer og ingredienser er der mange andre ting, som spiller ind i forhold til at f√• et perfekt bolche. Blandt andet den rette temperatur og luftfugtighed. Helt i starten eksperimenterede han selv med opskrifterne hjemme i sit eget k√łkken, men han fandt hurtigt ud af, at det ikke var muligt at lave et ordentligt produkt p√• den m√•de. S√• Jens har fundet en producent i Kolding, han arbejder t√¶t sammen med om udvikling af opskrifterne. ‚ÄĚIngredienserne og sammens√¶tningen af smage og pulver i bolcherne er s√• fint afbalanceret, at det kan ikke laves i h√•nden af mig selv.‚ÄĚ Men Jens pakker i emballage og sender selv produkterne afsted til forhandlere og privatkunder, s√• det sidste touch er helt perfekt.

Bolcher fra barnsben

Man kan sige, at Jens allerede fra barnsben arbejdede henimod at blive iv√¶rks√¶tter. Da han gik i 4. klasse i folkeskolen, havde han et bolchekogeri med sin bror og et par gode venner. De havde l√¶rt at lave bolcher i hjemkundskab og k√łbte efterf√łlgende et start-s√¶t til at lave bolcher. De begyndte at lave bolcher hjemme i Jens‚Äô mors k√łkken og solgte poser med 75 g. for 5 kroner til fodboldst√¶vner, i skoleg√•rden, ved det lokale busstoppested osv. Oplevelsen blev i ham, og mange √•r senere har han sin egen bolchevirksomhed.

Da han i sit voksenliv besluttede, at nu ville han pr√łve at give det med iv√¶rks√¶tteri en chance, var han ikke helt sikker p√•, hvad omdrejningspunktet skulle v√¶re. Han begyndte at unders√łge markedet og fandt potentialet i bolcher, som s√• passer fint med det lille uskyldige bolcheeventyr, han begik sig ud i som barn. ‚ÄĚJeg analyserede mig frem til, at sukkerfri bolcher med det rigtige koncept kunne have et stort potentiale. Johan B√ľlow, som er en stor inspirationskilde, har virkelig gjort det flot og skabt et k√¶mpe brand p√• at s√¶lge lakrids, men det er ikke s√• mange andre steder i verden end i Danmark og Norden, hvor man naturligt spiser lakrids. Bolcher er man vant til at spise overalt i hele verden. Og derudover er der en ekstra m√•lgruppe p√• 300-400 millioner p√• verdensplan, som lider af diabetes, der ogs√• eftersp√łrger velsmagende sukkerfri alternativer, s√• markedspotentialet er m√•ske endnu st√łrre end med lakrids. Det er selvf√łlgelig sagt i al ydmyghed, da jeg har den st√łrste respekt for, det som Johan B√ľlow har opbygget.‚ÄĚ

Vedholdenhed er vejen frem. V√¶ksten har ikke altid g√•et s√• hurtigt, men der handler det om at v√¶re vedholdende og holde en h√łj arbejdsmoral. ‚ÄĚBliv ved med at tro p√• tingene, selvom det tager l√¶ngere tid end de virksomheder, man ser i eksempelvis L√łvens Hule‚ÄĚ. Vedholdenhed er det, som har gjort, at Jens er, hvor han er i dag, og det hele tiden g√•r frem ad skridt for skridt.

Den n√¶re fremtid kommer til at byde p√• udvikling af flere smagsvarianter samt √łge antallet af specialbutikker, der forhandler Bolchev√¶rk. Lige nu er Bolchev√¶rks produkter at finde i omkring 150 specialbutikker i hele landet, blandt andet vinforretninger, blomsterbutikker, g√•rdbutikker og museumsshops, derudover s√¶lges de via egen webshop. Jens arbejder endnu ikke p√• fuld tid med Bolchev√¶rk, men forh√•bentlig kommer der en dag, hvor det kan realiseres. Ambitionen er, at Bolchev√¶rk skal blive til en sund og stor virksomhed. ‚ÄĚIn it for the long game.‚ÄĚ Jens h√•ber p√•, at han med Bolchev√¶rk p√• sigt kan komme til at bidrage med arbejdspladser til Danmark.

Jens‚Äô iv√¶rks√¶tterrejse er kommet godt fra start. Sidste √•r var han med i ‚ÄėSol over Gudhjem‚Äô, der er en produktkonkurrence inden for f√łdevareprodukter. Her smager og udv√¶lger et dommerpanel af danske topkokke og f√łdevareeksperter tre finaleprodukter i fire forskellige f√łdevarekategorier. Ud af cirka 160 indsendte produkter blev Jens‚Äô hindb√¶r & lakridsbolche udvalgt til at komme i konfekture-finalen. ‚ÄĚDet var virkelig en bl√•stempling af det allervigtigste, nemlig produktet, at et udvalg af danske topkokke ogs√• mente, at smagen er i orden.‚ÄĚ

Gode råd fra Jens

‚ÄĚIv√¶rks√¶tteri kan g√łres p√• mange m√•der. Der er ikke kun en vej, som er den rigtige‚ÄĚ Jens arbejder stadig ved siden af sin virksomhed, hvilket han trives bedst med indtil videre. Der er mange, som t√¶nker, at det hele skal v√¶re all-in p√• den der Jesper Buch-agtige m√•de. Jens har en k√¶mpe respekt for Jesper Buch og har ogs√• l√¶st hans b√łger, men det bet√łd ikke, at det var det rigtige for ham. Nogle satser alt p√• √©t br√¶t, og andre g√łr som Jens. Bev√¶ger sig stille og roligt ud i det, men beholder jobbet ved siden af. Der er ikke √©n m√•de, som er den rigtige. Man skal g√łre det, som man har den bedste mavefornemmelse med. Processen vil m√•ske v√¶re lidt langsommere, men man har trygheden i en fast indt√¶gt. Og m√•ske er man s√• heldig at have nogle gode kollegaer og et sp√¶ndende job, hvor man kan f√• noget erfaring, som kan bruges i virksomheden og omvendt.

‚ÄĚDet er jo en personlig dr√łm at bygge noget op fra bunden og se det vokse, men jeg har ikke turdet l√łbe en for stor risiko over for min familie. Selvom jeg altid har haft fuld opbakning fra min kone til projektet, fors√łger jeg at holde risikoen nede p√• et acceptabelt niveau. Bolchev√¶rk betyder ekstremt meget for mig, men ambiti√łst iv√¶rks√¶tteri kan godt forenes med et velfungerende familieliv, og vi har ogs√• lige f√•et en lille pige. Det er helt fint med lange arbejdsdage, men det er vigtigt for mig, at der ogs√• er tid til andre ting. Det er ikke det v√¶rd, hvis jeg g√•r ned med alvorlig stres eller ender med at blive skilt. S√• er ofret lige pludselig for stort. Og du kan sagtens lykkes som iv√¶rks√¶tter, selvom du tager det i et lidt langsommere tempo. Man beh√łver ikke at risikere alt for at f√• succes.‚ÄĚ

Jens vil ogs√• gerne sl√• et slag for at g√łre sit forarbejde grundigt. Det har hjulpet ham meget at have de indledende markedsanalyser og en detaljeret forretningsplan at st√łtte sig op ad. Jens tager fra tid til anden sin oprindelige forretningsplan frem og kan se, at det han skrev dengang for flere √•r siden, er n√¶rmest n√łjagtigt det, som er sket i dag. ‚ÄĚForarbejdet er vigtigt, priss√¶tning er vigtig og at finde et produkt, der kan differentiere sig i markedet. Du kan ikke ligge med den h√łjeste pris i markedet som helt ny spiller. Du bliver n√łdt til at lave nogle beregninger p√• de forventede enhedsomkostninger for at vurdere, om den vejledende udsalgspris er realistisk eller vil komme til at ligge for h√łjt i forhold til konkurrerende produkter i markedet.‚ÄĚ

Det har Startup Central hjulpet Jens med

F√łrste gang Jens blev pr√¶senteret for Startup Central, var det rabataftalerne, han kunne se en id√© i. Efter han havde ‚ÄĚudforsket‚ÄĚ Startup Central lidt, s√• han potentialet i den r√•dgivning, man kan f√• fra coachene. ‚ÄĚDer er mange forskellige eksperter derinde, man frit kan sp√łrge til r√•ds. Det har v√¶ret altafg√łrende for, at jeg blev medlem. Jeg har f√•et god sparring p√• blandt andet SEO og linkbuilding, fundingmuligheder og pitchrunder, samt benyttet mig af rabataftalen med Legal Up, som har hjulpet med at omdanne virksomheden til et ApS med et holdingselskab i toppen.‚ÄĚ

P√• Startup Lounge l√¶ser Jens indl√¶ggene, som folk poster, og han svarer, hvis han f√łler, han har erfaringen til at svare.

Følg Jens' iværksætterrejse

Jens har et stort eventyr foran sig med Bolchev√¶rk. I fremtiden vil at berige os med endnu mere sk√łnne smage gennem hans sukkerfrie bolcher.

Vi gl√¶der os i hvert fald til at smage p√• dem. Vi du f√łlge ogs√• f√łlge hans udvikling, s√• tjek hans hjemmeside Bolchev√¶rk ud og f√łlge med p√• hans SoMe profiler: Facebook, Instagram og LinkedIn.

Læs mere

√ėnsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hj√¶lpe dig, kan du l√¶se mere om os her og kontakte os p√• telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: info@startupcentral.dk.

Modtag uvurderlige nyheder og viden

Ved tilmelding af nyhedsbrevet accepterer du, at vi må sende dig nyhedsbreve med informationer omkring Startup Central samt tilbud. Du kan til enhver tid tilbagekalde samtykket.