Jakob Junker Jeppesen
Vigtigheden af teamets forventningsafstemning
Jakob Junker Jeppesen, 19, vil være selvstændig, så han kan arbejde med det, han brænder allermest for, og fordi han kan gøre en forskel. Da Jakob var ganske ung, blev han diagnosticeret med Epilepsi. ”Det fik mig til at tænke, hvordan kommer jeg ud af det her?” siger Jakob. Der har altid været en iværksætterinteresse hos ham, og som en problemløsende idé, kom Jakob og en flok kammerater fra skolen på at lave en app, der hjælper epileptikere. Det tager fart, da de deltager i ’Nordjyske Nyskabere’. Et 3-4 dages program, hvor man intensivt arbejder med sin forretningsidé, laver forretningsplan og forskellige oplæg, som man får feedback på. I dag er der store ambitioner for fremtiden, og efter handelsskolen vil Jakob gå fuldtid ind i arbejdet. ”Hvis man giver den en skalle og arbejder hårdt, så tror jeg på, det nok skal lykkedes” siger han. Men som alle andre iværksætterhistorier, er det ikke en dans på roser eller en ’overnight succes’. Der har været udfordringer både i forhold til love og regler og i forhold til at få teamet til at fungere optimalt.

Vi skal have styr på love, regler og andet, som vi ikke havde forudset
Jakob følger som mange andre iværksættere med i Løvernes Hule. Det lyder simpelt i Løvernes Hule, men det er det ofte ikke. Der er utrolig mange små, men også store ting, som der skal være styr på for at komme videre i processen, og ofte fortæller man ikke vidt og bredt om det, der har været svært.
Ved at de arbejder dybere ind i at realisere appen, opstår der forskellige udfordringer i form af regler, love og godkendelser i Sundhedssektoren, når man arbejder med medicinsk udstyr. Der sker meget i dag på den front, så man skal hele tiden følge med. Det er både de fungerende love i dag, men også dem, der er i pipeline for de kommende år. Jakob fortæller: ”for eksempel ved jeg, at der kommer noget i 2021, som vi også skal forholde os til, og som tager lang tid at sætte sig ind i. Så politisk skal man også være meget med”.
En god læring, Jakob har gjort sig hen ad vejen, er, at intet er en ’overnight succes’. Et godt råd til andre iværksættere er at være opmærksom på dette og være tålmodig. Det er meget man skal have styr på, og man skal have fat i de rigtige mennesker, så der også er grundlag for godt samarbejde.
En investering i sparring og godt samarbejde
Jakob er meget optaget af podcastserien ’iværksætterhistorier’, hvor han en dag fandt den, der hedder ’Startup Central’. ”Jeg tænkte, at det lyder meget spændende, den vil jeg gerne høre. Og så hørte jeg også om det, på iværksætterhistoriers instagram, hvor Startup Central lavede en ’takeover’”. Han fulgte derefter Startup Central, hvorved han blev kontaktet med et tilbud om sparring. På det tidspunkt stod Jakob rent faktisk med en opgave, han havde brug for sparring til, og han talte med Anders Fogh, CEO og stifter af Startup Central. ”Nordjyde er jeg vel, så jeg spørger, hvad koster det. Og jeg synes det er den bedste investering jeg har lavet realiseret til det, jeg har gang i lige nu. Det er at oprette mig på det abonnement.”
Han blev medlem af Startup Centrals og fik dermed adgang til Startup Lounge: ”Som i øvrigt for mig viser sig at være genialt, da man kan få svar på alle mulige spørgsmål” siger Jakob om Startup Lounge. ”I starten fulgte jeg med i, hvad folk skrev og kommenterede, og her på det sidste er jeg selv begyndt at være meget aktiv derinde, og det er vildt hvor meget sparring man kan få” siger Jakob og fortsætter: ”Jeg har for eksempel gennem Startup Lounge fået hjælp. Jeg venter faktisk på, at der er en her til aften, der laver et re-design af, hvordan appen kan komme til at se ud. Og så har jeg haft svært ved at finde en softwareudvikler, som har taget det seriøst og gerne vil udvikle idéen”.
Jakob søgte råd hos Anders, om der er nogen ved Startup Central, der kan hjælpe med softwaredelen, og han fik kontakt til Codespace, en af Startup Centrals samarbejdspartnere. Jakob siger om samarbejdet: ”og det har bare fungeret supergodt. Svarer hurtigt, god service, gode priser, god sparring. Så det viser, at alle de samarbejdspartnere, I har, giver super god mening”.
Hvad er dit råd til andre iværksættere?
Noget Jakob gerne ville have vidst, før han sprang ud i iværksætteri, var, at man skal forventningsafstemme i teamet. Det ville han gerne have gjort dengang de startede frem for at stå med det nu, når der ligger konflikter under overfladen. Rådet til andre er derfor at få forventningsafstemt i starten. Hvem er med, hvem er ikke, når man også skal til at investere penge og tid i det.
Han fortæller også, at han som person ikke søger konflikter, eller ønsker at nogen skal blive kede af det, men i denne proces, har han fundet ud af, at det nogle gange er nødvendigt at være hård og kontant for, at tingene rykker sig. Alle skal være med ombord – både i medgang og modgang. Diskussionerne fylder for meget, når man ikke er enige. ”Det er fint at diskutere, men det skal være begrundet og relevant, hvorfor man mener, som man gør”. Jakob tilføjer, at han mener, det er vigtigt, at man tager diskussionen op. Derved kan man også få vendt nogle holdninger og sat skub i nogle ting. ”Hvis man giver den en skalle og arbejder hårdt, så tror jeg på det nok skal lykkedes”.
Noget andet han har lært, på sin rejse som iværksætter, er, at det er ok ikke at følge alle andre. Efter handelsskolen tager man ud og rejser, og så starter man på universitetet, fordi det er det, alle andre gør og egentlig ikke fordi, man gider. Man ender derefter i et arbejde, som man måske ikke brænder for.
Hvis man bruger sin tid på et arbejde, man ikke gider, og hvor man føler sig som en robot, så har det en stor indvirkning på humør, energi, overskud, og hvordan du behandler andre mennesker. Jakobs råd til andre er derfor: Lad vær med at følge strømmen. Det er der så mange, der gør, når det gælder tøj, træning, det man spiser, læser eller ser af serier. ”Livet er for kort, og man skal få det bedste ud af det, når man er her”. Jakob lever efter, at mindst 75% af den tid han bruger på arbejde, skal han føle, at det er det fedeste, han laver. Og ind imellem, skal det man laver føles som juleaften – hvor det er en gave, man har fortjent at få.
Derudover er rådet til andre med iværksætterdrømme, at der skal ikke være noget eller nogen, der holder dig tilbage. Gør det du brænder for. MEN husk dem, der er dig nærmest og søg råd hos dem. Selvom du får penge mellem hænderne, er det vigtigt at huske, hvor du startede, og det er vigtigt at være et ordentligt menneske: ”[…] likeability er det samarbejdspartnerne falder for. Så får man også fat i de rigtige mennesker”.
Jakob slutter af med at sige: ”Der er måske noget rigtigt i, at der er koldt på toppen, men man skal være et godt menneske. Man skal ikke lade succes stige en til hovedet og alle skal være lige, også selvom virksomheden vokser, og der bliver flere medarbejdere”.
Følg Jakobs iværksætterrejse
Vi i Startup Central glæder os til at følge Jakob og hans teams iværksætterrejse. I kan blandet andet se på Fonden for Entrepreneurship’s facebook-side, hvordan de pitchede idéen online under Corona. Hans historie viser, hvor vigtigt det er at have det basale med love og regler på plads samt sparring for at komme videre i en proces. Derudover giver han gode input til vigtigheden af at få forventningsafstemt i teamet.
Læs mere
Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.