Christoffer, Patrick & Rasmus

Vi vil ændre kaffemarkedet, folk skal handle lokalt

Christoffer Larsen, Patrick Bang Knudsen og Rasmus Molbech-Kuskner har alle i mange år haft en drøm om at være selvstændige. ”At arbejde for sit eget og skabe sit eget, er det som motiverer os til at være selvstændige.” De kender hinanden fra henholdsvis skoletiden og arbejde og har fundet sammen om, den fælles interesse i at blive selvstændige.

Sammen har de virksomheden Rista, som tilbyder den daglige kop kaffe på abonnement. Selve omdrejningspunktet for virksomheden var ikke det, som det handlede om for Christoffer, Patrick og Rasmus. For dem handler det om, at de altid har elsket iværksætteri og den mulighed iværksætteri åbner op for, nemlig at kunne hjælpe andre og gøre en forskel. Kaffe var derfor ikke faktoren, der gjorde at de ville starte selvstændigt. Eksempelvis er Christoffer ikke vild med kaffe, han drak slet ikke kaffe da de startede Rista, men drikker nu en kop om dagen. Deres iværksætteri handler om at gøre en forskel.

De fandt hurtigt et hul i markedet som ingen andre dækkede. Den dyre kaffe, som det meste af Danmark drikker hver morgen, kunne gøres billigere og mere lokal. ”At det ikke er set før, giver os et drive til at blive ved og kæmpe for de små caféer.” De så hvordan den ene lille café efter den anden gik konkurs og tænkte til dem selv, at de kunne gøre en forskel.

Kaffe er dyrt og de store kæder som Starbucks og Espresso House dukker op alle steder, de er medvirkende til, at de små caféer drejer nøglen om. Christoffer, Patrick og Rasmus kunne hurtigt se, at dette måtte laves om, ellers ville der ikke være nogen små lokale og hyggelige caféer tilbage.

Christoffer, Patrick & Rasmus | Startup Central

Lancering af Rista d. 9. september 2020

Christoffer, Patrick og Rasmus lancerede Rista d. 9. september 2020, men der var mange arbejdstimer forinden. Et helt år forinden var de allerede gået i gang med konceptudviklingen. Dette vel at mærke ved siden af arbejde og studie. Men nu arbejder de alle fuld tid på Rista, sammen med deres team der i dag er steget til 11 mennesker. Rasmus står for udvikling og regnskab – COO, Patrick håndterer markedsføringen CMO og Christoffer er CEO. En fordeling der gør, at de i fællesskab bringer det bedste frem i Rista.

Rista tilbyder, at du kan få 1 valgfri barista kaffe dagligt i København. De samarbejder med mere end 35 lokale caféer, så du kan få dit kaffefix der hvor du befinder dig. Det kan godt være dyrt at drikke kaffe i København, såvel som andre store byer, men gennem Ristas app får du din kaffe billigt, samtidig med at du støtter op om de små lokale.

Men Rista er meget mere end billig kaffe, som beskrevet ovenfor. Det handler om at støtte op om de små lokale. En kunde – Kaffebiksen skriver blandt andet: ”Det er den eneste app, der har leveret for mig. Jeg ser stor værdi i at få nye kunder ind konstant og jeg tjener penge på Rista.”

Rista fokuserer kun på de lokale, de samarbejder ikke med de store kæder. Hver gang den lille café får en kunde gennem Rista kompenserer de caféen. På app’en finder du derfor kun de lokale caféer. Rista skaber dermed værdi til caféerne i form af awareness. Medlemmer af Rista vil gå til den lille lokale nede ad sidegaden, frem for at gå ind i den store kaffekæde.

Mål og fremtiden

Christoffer, Patrick og Rasmus lancerede Rista midt i COVID-19, en tid hvor rigtig mange virksomheder gik konkurs, her var caféerne specielt ramt. ”Vi er stolte over at have overlevet corona i denne branche.” Det er måske ikke et mål de havde sat sig, da de startede, men det er flot at de er kommet igennem. ”Nu har caféerne endnu mere brug for Rista.” det har de, da Rista er med til at skabe awareness til caféerne, så kunderne kommer til de små lokale igen.

Midt i alt dette corona kaos, har de landet 2 investeringer, som har gjort det muligt for dem at vækste hurtigt i deres opstart. Den anden investering skal bruges til at åbne op for mulighederne for at komme til udlandet, forhåbentlig i 2022. Som det er nu, tilbydes Rista kun i København, men deres mål er at komme ud til de andre store byer i Danmark såvel som i udlandet. ”Udviklingen er kun lige begyndt.”

Gode råd fra teamet bag Rista

Temaet bag Rista var ikke helt enige om rådet skulle være, at man bare skal springe ud i det og så lære undervejs eller om man skal gøre sit forarbejde. Den ene tilgang er ikke mere rigtig end den anden, det handler om hvordan man arbejder bedst. Dog var de alle enige i at ”dem som rykker, er dem som har en stor energi og bruger tiden på det, hjælpen kan man få fra andre.”

Man finder vist først rigtig ud af, hvor meget tid man bruger på ens virksomhed, når man starter. Derfor er deres andet råd: ”vær klar til at lægge tiden i det.” Teamet var selv i starten meget ivrige efter, at alting skulle sket hurtigt, men der var de nødt til at sige til sig selv, at ting tager tid. ”Lige meget hvor meget man laver lige nu, så tager det stadig tid.” De vil gerne ændre kaffemarkedet, presse priserne ned og fremme de lokale, det er deres vigtigste vision. De har haft nogle nederlag i starten, men de arbejder på noget stort, en adfærdsændring, og det tager tid. Deraf rådet: ”ting tager tid.”

”Danmark er helt fantastisk at få hjælp fra andre iværksættere.” Der er så mange, som gerne vil hjælpe, man skal blot selv række ud og spørge om hjælpen. Folk er meget interesseret i det man laver, specielt de som har virksomheder med stor succes, de er ivrige efter at hjælpe andre, skole i økonomi og prioritere rigtigt. Teamet bag Rista er overrasket over, hvor meget hjælp de har fået og de modtager stadig, fortæller de.

Det har Startup Central hjulpet teamet bag Rista med

Startup Central har hjulpet med alt fra sparring, virksomheds tools til rabataftaler. Man har mange hatte på, når man starter selvstændigt, og man kan ikke være ekspert inden for alting, derfor er det vigtigt at have et godt netværk med en masse mennesker med forskellige kompetencer. Det fik teamet bag Rista her. Blandt andet var det, det juridiske aspekt som der skulle bruges sparring til. ”Vi kom ind i Startup Central fællesskabet, hvor der var meget sparring.”

De fortæller også, at der er god viden at hente omkring hvad man skal gøre som iværksætter og hvad man skal gøre når man starter.

Følg Christoffer, Patrick og Rasmus' iværksætterrejse

Synes du også at Rista er et fantastisk koncept og at teamet bag er for vilde, så kan du følge med i deres rejse på deres hjemmeside, Facebook, Instagram og LinkedIn.

Det er skønt, at deres iværksætteri har stort fokus på de små lokale caféer. Vi selvstændige må stå sammen og hjælpe hinanden og det må man sige at Christoffer, Patrick og Rasmus gør!

Læs mere

Ønsker du mere information om, hvordan Startup Central kan hjælpe dig, kan du læse mere om os her og kontakte os på telefon: +45 29 29 01 13 eller mail: kontakt@startupcentral.dk.