Hæftelse

Startup Wiki, din iværksætter ordbog | Startup Central
<div class='container'>

Hvad er en hæftelse?

En hæftelse er en (økonomisk) forpligtelse, hvor du tager ansvar for eksempelvis lån, gæld eller skade. Her er der forskel på, om man hæfter personligt eller om virksomheden hæfter. Derfor er det vigtigt at være klar over, hvad man hæfter for, når man starter virksomhed.

Personlig hæftelse

Personlig hæftelse betyder, at du personligt er ansvarlig for at betale et givent krav med din personlige formue. Dette kan forudsætte, at du bliver nødt til at pantsætte dine ejendele, for at kunne betale det givne krav. Hvilket for nogen godt kan virke lidt overvældende og skræmmende.

Hvis du vil undgå den personlige hæftelse, kan du med fordel oprette et ApS i stedet for en enkeltmandvirksomhed. Stifter man en enkeltmandsvirksomhed hæfter du personligt med din personlige formue for hel virksomhedens gæld.

Solidarisk hæftelse

Solidarisk hæftelse betyder, at gælden i virksomheden deles mellem medstifterne. Eksempelvis et interessentskab. Hvis interessentskabet er stiftet med andre, hæfter alle ejerne dermed personligt og solidarisk. Det betyder også, at hvis den ene stifter ikke har midlerne til at betale gælden, vil den anden stifter være forpligtet til at betale hele gælden med egen formue.

Hæfter man hvis virksomheden lukker?

Det korte svar er ja. Da du hæfter personligt for din virksomhed, vil gælden fra din virksomhed ikke forsvinde, hvis du lukker den. Gælden følger dig personligt, da du hæfter personligt.

Slip for personlig hæftelse

Hvis du stifter et ApS, hæfter du ikke personligt for gælden i din virksomhed. Til gengæld er der et kapitalkrav på 40.000 kr.

Det er derfor vigtigt, når man starter virksomhed at overveje hvad der betyder mest for én. Har man penge til at betale kapitalkravet, er det en oplagt mulighed at stifte et ApS. Har man ikke pengene og vil billigt og hurtigt i gang med sin virksomhed er en enkelmandsvirksomhed oplagt. Her skal man dog også have in mente, hvis man er nødt til at låne penge fra banken til at starte virksomheden, hæfter du personligt for dette.

</div>

Modtag uvurderlige nyheder og viden

Få de seneste nyheder fra Startup Central og hold dig opdateret på, hvad der sker i iværksættermiljøet.