Forretningsplan

Startup Wiki, din iværksætter ordbog | Startup Central

Hvad er en forretningsplan?

En forretningsplan er en detaljeret plan for en virksomhed. Det er en skreven oversigt over alle aspekter i en virksomhed, på den måde skabes der et overblik over virksomheden og der sikres at alt huskes. Forretningsplanen beskriver også, hvordan virksomheden skal drives. Den kan dermed betegnes som fundamentet for virksomheden.

Der findes rigtig mange skabeloner af forretningsplanen på nettet. Fælles for dem alle er, at de indeholder punkter med økonomi, produkt, målgruppe og fremtidsudsigter.

Forretningsplanen kan blandt andet ses som, en checkliste til både før virksomheden er stiftet og undervejs. Allerede eksisterende virksomheder kan også gøre effektivt brug af en forretningsplan, igen fordi den skaber overblik. En virksomhed kan være under omstrukturering eller i gang med at implementere nye forretningsområder, her er forretningsplanen god til at få struktur på tingene og skabe noget håndgribeligt for de parter, som er med i omstruktureringen eller implementeringen.

Du skal huske på, at en virksomhed er variabel, derfor skal din forretningsplan også være variabel. Forretningsplanen vil ændre sig i takt med virksomhedens udvikling. Du kan altid ændre i de forskellige parametre af forretningsplanen, husk dog på, at ved at ændre et parameter vil det påvirke et andet, i og med at alle parametrene er forbundet.

Vigtigheden af forretningsplanen

Forretningsplanen er vigtig, da den strukturer din virksomhed og giver dig indsigt i din virksomheds potentiale. Den giver dig en idé om, om din virksomhed vil få succes, allerede før du er i gang. Du får mulighed for, imens du udarbejder din forretningsplan at undersøge om din virksomhed fungerer i det setup, du har udtænkt. Du kan dermed undervejs udarbejde en anden strategi for eksempelvis målgruppe eller markedsføring. Den sætter så at sige kursen for din virksomhed og giver indsigt i, hvor kursen skal lægges om.

Du får mulighed for at sammenligne din virksomhed med konkurrenterne før du sætter alt i gang, på den måde kan du nå at skifte kurs og sikre, at din virksomhed er unik og tilbyder noget helt specielt, som dine konkurrenter ikke kan være med på.

En forretningsplan sikrer, at du ikke har overset et vigtigt aspekt i din virksomhed. Den stiller dig alle de svære spørgsmål, så du er klar til at starte og drive din virksomhed eller klar til at implementere omstruktureringen.

Hvad skal man bruge forretningsplanen til?

En forretningsplan bruges til at skabe overblik i virksomheden, give indsigt i virksomhedens potentiale og alt det andet beskrevet ovenfor.

Derudover kan en forretningsplan bruges til at oplære nye medarbejdere og skabe en dialog mellem blandt andet dig og bankrådgivere, samt dig og investorer i henhold til henholdsvis lån og investering. Det kan den, da den viser kerneværdierne i virksomheden og der kan derfor tages udgangspunkt i potentialet af virksomheden.

Startup Centrals forretningsplan

Vi har i samarbejde med 25 business angles udarbejdet en forretningsplan, specielt målrettet til dig, som søger investering. Den er gjort simpel, da der er taget højde for, at ikke alle har den store viden inden for blandt andet økonomi og jura.

Du kan læse mere om forretningsplanen her og gøre brug af vores skabelon ved at blive medlem.

Bliv medlem i dag