Cybersikkerhed

Cyberangreb kan ske for selv den mest velforberedte.

Blue Header

Vi har desværre hørt om flere, som har været udsat for hacker angreb, det er aldrig sjovt. Vi skriver denne artikel for at gøre dig opmærksom på problemet og forberede dig.

Du tror måske, at dette kun sker for naboen, det er bare noget man hører om, det sker aldrig for dig. Netop dette var Christian Cordius’, som har virksomheden Banana Cph, tanke.

Banana Cph bekæmper verdens mest kasserede frugt - bananen. De omdanner kasserede bananer til andre produkter. Det resulterede i, at de i 2021 vandt årets produktpris. Christian havde aldrig forestillet sig, at hans virksomhed kunne blive offer for hacking.

I starten af 2022 blev hans virksomhedsprofil på Facebook og Instagram hacket.

Er du blevet hacket?

Hvordan gik det til?

”Jeg fik en mail omkring et badge jeg havde ansøgt om at få på min Instagram. I mailen stod der, at mit badge var godkendt, jeg skulle blot verificere via et link der var i mailen. Jeg klikkede på linket, loggede ind og gik igennem to-trins godkendelsen. Men lige som jeg havde tastet alt ind fik jeg en dårlig fornemmelse, så jeg lukkede hurtigt alt ned, men det var for sent.”

Hackeren var allerede inde og forlangte penge for at give Christian adgang til sine profiler igen, hvis Christian ikke mødte dette krav, ville hackeren slette alt, hvad han havde brugt så lang tid på at opbygge.

Hvad gjorde du så?

Christian kontaktede politiet, men de kunne ikke gøre så meget, da de både får mange af disse sager og fordi personerne bag er så dygtige. Christian kom i kontakt med Meta’s (tdl. navn Facebook) ansvarlige på området, men heller ikke de kunne hjælpe.

En af de ting, som politi og Meta’s ansvarlige efterspurgte var dokumentation på, at det er ens egen konto. Dette kunne være billeder af en selv på profilen. I Christians tilfælde var det en virksomhedsprofil, derfor var der ikke billeder af ham selv, men af produkterne. Og dermed svært at dokumentere at profilen var hans.

Der er simpelthen for mange sager. Ens egen sag kan derfor trække i langdrag og måske aldrig blive løst. Det handler om at være ihærdig, hvis man vil have den tilbage.

Christian valgte at droppe at få sin Facebook og Instagram profiler tilbage. Han ville starte på ny, også selvom det var hårdt. Han valgte at se på det som en ny mulighed, vaske tavlen ren og implementere nye strategier.

Undgå at blive hacket

  • Har du en mistanke om, at du er blevet hacket og stadig kan logge ind, så kan du skifte adgangskode eller nulstille din adgangskode, samt slå to-trins godkendelse til. På den måde kan du måske være heldig at undgå at blive hacket.
  • Aldrig svar på sms’er du får fra Meta. De vil aldrig kontakte dig herigennem, de vil kun kontakte dig gennem mail eller notifikationer.
  • Gå ind og tjek hvilke tredjepart apps, der er tilknyttet dine konti og fjern dem som er mistænkelige.
  • Husk at gemme alle dine data på en ekstern harddisk.
  • Lyt til din mavefornemmelse og agere fornuftigt, virker det hele lidt underligt, så lad vær. Ring eventuel til Meta og forhør dig ad før du gør noget.

Når du er blevet hacket

Det handler om at være ihærdig og være tålmodig.

Hvis det ikke er muligt at få din konto igen, så se det som en mulighed. En mulighed for at starte på ny og gøre det hele endnu bedre. Ræk ud til personer i dit netværk, de vil uden tvivl hjælpe dig med at få alt op at køre igen.

Hvis du ikke vil forsøge at få din profil igen, så kan du skrive til Meta, at du vil have din profil slettet. På den måde kan du undgå at hackeren offentliggør dine private billeder.

Modtag uvurderlige nyheder og viden

Få de seneste nyheder fra Startup Central og hold dig opdateret på, hvad der sker i iværksættermiljøet.