
Tænker du på at springe ud som iværksætter og selvstændig, behøver du ikke vente på at du fylder 18 år. Du kan starte din virksomhed i dag. Det kræver dog lidt hjælp fra en forælder eller værge.
Du må ikke stifte og eje en personlig virksomhed, når du ikke er myndig. Du må heller ikke stifte et anpartsselskab, men du må godt købe anparter og være ejer i et selskab. Lovgivningen er lavet for at undgå, at unge får en stor gæld, som de måske betale af på resten af livet.
Løsningen kan være, at en forælder eller værge stifter og ejer virksomheden og at du er lønmodtager for virksomheden. Det forudsætter dog at du er over 15, da man ikke må være lønmodtager i en forælders virksomhed før man er fyldt 15.
Når du fylder 18 år, kan der ske et generationsskifte m.m., denne proces er ikke altid nem. Søg derfor rådgivning hos vores relevante coaches.
En anden løsning er at du søger dispensation i Familieretshuset. Her skal du opfylde følgende krav:
- Du skal være fyldt 15 år.
- En forælder eller værge skal sende ansøgningen sammen med dig.
- Der gives som udgangspunkt kun tilladelse til privat ejet virksomhed - ikke til selskaber.
- Du skal beskrive en fyldestgørende forretningsplan.
- Virksomheden skal være relativ risikofri for større gæld.
Den lave risiko er relevant, da dispensationen betyder, at forælder eller værge påtager sig ansvaret for eventuel gæld og forpligtelser over for kunder og leverandører, indtil du er fyldt 18 år.
Ansøgningen skal indeholde følgende:
- Grundig beskrivelse af din virksomhed og dens formål.
- Grundlaget for at drive virksomheden – din uddannelse, erfaring eller lignende.
- Budget, der indeholder alle udgifter og forventede indtægter.
- Oplysning om eventuelt lån.
- Oplysning om hvem der fører regnskab.
- Oplysning om eventuelle ansatte.
- Mulige risici ved virksomheden.
- Kopi af forælders eller værges seneste årsopgørelse fra SKAT.
- Oplysning om at forælder eller værge er indforstået med, at alle krav der måtte opstå i forbindelse med virksomheden, er pågældendes ansvar.
Ansøgningen kan sendes på mail, i e-Boks eller som brev til Familieretshuset. Behandlingstiden varierer efter kommunen du bor i og den enkelte sag.
Hvordan starter jeg min virksomhed?
Når du har fået godkendt din ansøgning, går du ind på VIRK.dk, her følger du anvisningerne. Når din sag er behandlet og godkendt, vil du modtage dit CVR-nummer og så er du i gang med din iværksætterdrøm.