Top 5 udfordringer erhvervsdrivende oplever | Startup Central
De 5 største udfordringer vi oplever selvstændige står overfor er: økonomi, kompetencer, netværk, relevant rådgivning og balancen mellem arbejde og fritid.

Som selvstændig får man en unik mulighed for at opnå en ultimativ frihed og den fedeste tilfredsstillelse, når alt går op i en højere enhed. Det er fantastisk at være selvstændig og leve af det, som man er passioneret omkring.

Det er dog ikke nogen hemmelighed, at hvis ikke alle, så næsten alle, støder på udfordringer i deres selvstændige virke, specielt selvstændige som er helt nye i branchen.

De fem største udfordringer, som vi oplever at selvstændige støder på er:

  1. Økonomi
  2. Kompetencer
  3. Netværk
  4. Relevant rådgivning
  5. Balance mellem arbejde og fritid

Disse udfordringer er uden tvivl udfordringer, som alle selvstændige vil støde på, på et eller andet tidspunkt på deres selvstændige rejse.

Økonomi

Specielt nyudsprungne selvstændige støder ind i denne udfordring. Det koster mange penge at starte sin virksomhed, der er mange engangsudgifter i starten og der går lidt tid før kunderne begynder at strømme til. Derfor er pengene små i starten.

Det er ikke unormalt, at der går et par år før virksomheden, begynder at generere overskud. Derfor oplever mange selvstændige udfordringer med at få det hele til at køre rundt både med virksomheden og privatlivet.

Hertil er der forskellige råd til, hvordan man kan tackle denne udfordring. Man kan blandt andet have et arbejde ved siden af sin virksomhed, man kan have sparret så meget op, at man ikke skal tænke på økonomien før om lang tid. Eller man kan have en aftale med sin partner om, at deres løn understøtter økonomien til virksomheden begynder at generere overskud.

Vækster virksomheden og er der planer om at ekspandere endnu mere, kan økonomien også være en udfordring, da det kræver penge at ekspandere til nye markeder, landegrænser osv. Den selvstændige har her mulighed for at søge investering for at løse udfordringen.

Kompetencer

Når man starter selvstændigt, er det ikke altid at man har alle kompetencerne til at klare alt selv. Der er nemlig rigtig mange aspekter, som skal håndteres, når man er selvstændig. Det er alt fra økonomi og jura til markedsføring og salg.

Der er ingen skam i ikke at kunne alting, det er de færreste som kan det. Heldigvis er der en masse fantastiske kompetente mennesker, som har rigtig gode kundskaber og kompetencer i dét, som den selvstændige ikke selv er stærk i.

Derfor skal kompetencerne hos den selvstændige ikke være en stopklods for at udleve iværksætterdrømmen. Det er meget vigtigere, at viljen og passionen er der, end at de rette kompetencer er der. Kompetencerne kan man tillære sig, passion og vilje er noget som kommer indefra, det kan ikke tillæres. Med en stor passion når man rigtig langt.

Derudover er der rigtig mange, som har svært ved at videregive ansvar. Den selvstændige har måske i lang tid stået med det hele selv, derfor kan det godt være svært at overlade styringen til en anden. Her handler det om at give slip og stole på, at ens medarbejdere kan klare opgaverne.

Netværk

Der er rigtig mange, som starter selvstændigt uden at have et stort netværk og virksomheden kan sagtens få succes uden det store netværk. Der skal dog ofte mere arbejde til, fra den selvstændige, for at få det hele til at lykkes. Det skal der fordi, hvis den selvstændige har en masse personer i sit netværk, som kan hjælpe med forskellige ting i virksomheden, vil det gøre de forskellige processer, der er i virksomheden, nemmere. Og mange gange billigere.

Med et godt netværk ved hånden, kan man få hurtigt svar på ting, som man er i tvivl om. Hvis det er første gang, man springer ud som selvstændig, vil det være en stor fordel at have én i sit netværk som er selvstændig, også selvom det ikke er inden for samme branche. Mange af processerne, udfordringerne og tvivlshederne går nemlig igen. En ligesindet vil kunne støtte en og forstår de følelser, som går igennem en.

Netværk med så mange som muligt og med mennesker, som har forskellige kompetencer. Da du aldrig ved, hvornår du får brug for en, som har bestemte kompetencer.

At netværke kræver selvfølgelig noget af den selvstændige. Man kan ikke bare connecte med en masse på LinkedIn og tro, at man nu er i et netværk, hvor man kan forvente noget af hinanden. At netværke kræver, at den selvstændige er på, skriver og taler med folk i netværket og selvfølgelig også deler ud af egen viden. Det handler nemlig lige så meget om at give igen, som det gør at modtage.

Relevant rådgivning

Som beskrevet tidligere, sidder man som selvstændig ofte ikke med al nødvendig viden, der skal til for at starte og drive en virksomhed. Derfor søger den selvstændige ofte relevant rådgivning. Denne rådgivning kan både være svært at finde og kan være meget dyr. Og det passer ikke ind i en selvstændig tilværelse.

Tingene skal gerne kunne afklares hurtigt, da der er mange andre ting at se til. Og pengene er små, så det skulle gerne være til en pris, som ikke vælter budgettet.

Dertil kommer også tvivlen om, den person man hyrer ind for at rådgive en, giver en den fornødne viden. Man skal samtidig gøre sig 100 % klar før sin tid med rådgiveren starter, så man ved præcis, hvad man skal spørge om. Hvis man dagen efter kommer på flere spørgsmål, er det en hel times løn igen, som ikke er billig. Så det handler om at være forberedt.

Den relevante rådgivning er svær at finde og dyr, netop derfor er et godt netværk så vigtigt.

Balance mellem arbejde og privatliv

Det er en kæmpe udfordring for rigtig mange selvstændige. Som selvstændig er der rigtig mange ting at se til, specielt i den spæde start. Derfor bliver privatlivet ofte nedprioriteret. Den selvstændiges virksomhed er ofte et hjertebarn, derfor føles de mange timer der bliver lagt i, ikke som noget specielt, men det gør det for familie og venner, da de tydeligt kan mærke, at den selvstændige er mere fraværende og har mindre tid.

Som selvstændig har man meget ansvar og der er mange ting, som skal ses til, derfor bliver der lagt rigtig mange timer i virksomheden. Det handler om at finde en balance, så alt ikke drejer sig om virksomheden.

Man skal huske på, at det er sundt at komme lidt væk fra sin virksomhed. På den måde får man det lidt på afstand, får indsamlet ny energi, så man kan arbejde endnu mere fokuseret, når man kommer tilbage. Derudover er det godt at tage et skridt tilbage en gang imellem, da man vil kunne se det fulde billede. Mange gange ser man sig nemlig blind, når man står i det hver dag.

 

Som medlem af Startup Central kan vi både råde og give dig forslag til løsninger på de ovenstående udfordringer.

Bliv medlem i dag