
I hverdagen kan det være svært at gennemskue, hvad et tilbud og udsalg er. Vi eksponeres dagligt for reklamer med forskellige prisbudskaber.
Udtryk som udsalg, tilbud, kampagner, slagtilbud, ophørsudsalg, mængderabatter, medlemsrabatter, outlet og mange flere, gør det svært at navigere rundt i og vide hvad er korrekt og bruges hvornår. Det er forståeligt, at det kan være svært som forbruger at holde styr på og det er ikke mindst en jungle for erhvervsdrivende at holde styr på, hvornår man må bruge hvad.
Mange sager mellem forbruger og erhvervsdrivende skyldes, at den erhvervsdrivende bruger udsalg, tilbud og sparpriser uden at være klar over reglerne. Derfor vil jeg gennemgå de forskellige udsalgs- og tilbudsformer i dette indlæg. Brug af sparpriser vil blive gennemgået i et andet indlæg.
Så hvad er den egentlige forskel mellem at bruge udsalg og tilbud?
Udsalg
I Danmark er vi vant til to helt store udsalgsperioder, vinterudsalg og sommerudsalg. Lige præcis de to perioder er gode eksempler på, hvad udsalg er. Ordet i sig er lig med det at ”sælge ud” af et vareparti og har historisk set været forbundet med de to store sæsonskifter i handelen, sommer- og vintersortimentet. I dag benytter vi os af udsalg flere gange om året i takt med, at vi har indført flere ”handels sæsoner”.
En ting er dog uforandret, udsalg er at sælge ud af sit eksisterende varelager for at give plads til nye produkter.
Tommelfingerregel: Hvis du har rester, sæsonvarer eller sortimentsskifte kan du bruge udsalg som marketingstiltag.
Tilbud
Der er her tale om et udbud ud over det ”normale”. Der kan være tale om f.eks. et begrænset parti, specielt indkøbt produkt eller som de fleste kender, reducering af prisen på en sortimentsvare. Der er naturligvis mange flere tilbudstyper!
Fælles for brugen af begrebet tilbud er, at det adskiller sig fra det der er normalt, om det være sig på f.eks. prisen eller en speciel partivare man har til rådighed.
Det kan være kompliceret at holde tilbud adskilt fra udsalg. I virkeligheden er prisreducerede varer i et udsalg også tilbud.
Tommelfingerregel: Når du reducerer en vare, altså laver en tilbudspris, må det kun markedsføres som udsalg, hvis betingelserne beskrevet under afsnittet Udsalg er opfyldt. Ellers må du kun bruge begrebet tilbud!
Brug af før/efter og spar priser vil jeg gennemgå i bloggen: Generel brug af før/efter og sparpriser.
Generelle regler og definitioner man måske ikke er klar over!
Længde på åbningstilbud, fødselsdagstilbud, introduktionstilbud kan ikke vare længere end den af loven stadfæstede længde på 2 uger. Undtagelse kan være et introduktionstilbud. Det kan som enkeltsag vurderes ok at bruge f.eks. 3 måneder, fordi man har købt et bestemt parti hjem til introduktionspris.
Eksempel: Du køber 500 t-shirts hjem til en aftalt introduktionspris. De kan sælges til introduktionsprisen over en periode på f.eks. 3 måneder. Der må ikke tilføres nye varer og sælges som introduktionstilbud. Når de 500 stk. er solgt, skal efterfølgende t-shirts sælges til ”normalpris”.
Dagligvarer og sæsonvarer har afvigende regler og defineres som følge af Forbrugeraftalelovens §7 som fødevarer, drikkevarer og eller andre varer til husholdningens løbende forbrug.