
Jeg har to spørgsmål til dig, inden du går videre med din idé.
- Ved du, hvordan du finansierer din app?
- Hvordan tjener du penge på din app?
Din app-idé er selvfølgelig grundlaget for overhovedet at lave en app, men for at din app har et længerevarende eksistensgrundlag, er det vigtigt, at du tænker hele vejen rundt om forretningsmodellen bag din app.
I House of Code møder vi mange, der kommer med en god app-idé … nemlig fordi apps ofte kan være en god idé til understøtning eller som center for din forretning. Men det er ikke nok med en idé. En app er ikke billig og som startup med intet eller minimalt proof of concept, kan det være svært at tage springet og gå videre med din app-idé - især, hvis det betyder, at hele økonomien sættes på spil.
Derfor skal du have en klar plan for, hvordan du finansierer appen og efterfølgende, hvordan du tjener penge på den.
Kend dit marked
For at din app-idé skal kunne realiseres, kræver det at din idé kan stå distancen på markedet. Brug derfor god tid på at undersøge det omkringliggende app-landskab. Først skal du tjekke om dit produkt allerede findes derude. Måske findes der noget, der minder om og det er ikke altid en dårlig ting, for så er der nogle at søge inspiration hos. Du skal bare være bevidst om, hvor dit produkt skiller sig ud - og om dét dit produkt kan overhovedet skaber ekstra værdi.
Kortlæg derefter dine konkurrenter og kig ind i deres forretningsopbygning. Det kan være en fordel at få et overblik over stakeholders - både dine egne, men også konkurrenternes. Det kan være, der er nogle led du har overset.
Uden brugere, ingen app
En app er ingenting værd uden brugerne. Der findes mange apps på markedet nu om dage, så brugerne er forvente. De vil have deres behov opfyldt lige her og nu. Én ting der dog kan motivere en forventelig bruger til at downloade og bruge din app, er bekvemmelighed. Convenience beats all!
For at brugerne skal opleve appen som bekvemmelig, skal den løse en udfordring eller optimere en proces for brugeren. Om det er arbejdsgangen på lageret eller indkøb af aftensmaden for den travle børnefamilie - er ikke det vigtige, så længe appen skaber værdi for brugerne.
Det er derfor vigtigt at spørge sig selv, hvilket hovedformål appen skal tjene og hvordan brugeren nemt kan udføre den ønskede handling. Læs godt med, for her kommer det vigtigste budskab, hvis du vil skabe det design og den funktionalitet, der kan opfylde målet om bekvemmelighed nemlig: Du skal også kende din brugergruppe!
Om det er Hans eller Maria er lige meget
En målgruppe i denne sammenhæng, handler ikke om, hvilken aldersgruppe eller hvilket køn brugeren har. Demografi er sekundært. Det handler om at forstå din brugers pains og med udvikling af appen vende dem til deres gains. Vi vender tilbage til sidst i blogpostet med, hvordan du opnår denne indsigt.
Når du har lært at forstå dine brugere, skal du i et forretningsøjemed kigge ind i, hvor mange brugere appen skal have, for at økonomien hænger sammen - og hvad den enkelte bruger koster. Er brugergruppen snæver og markedet mættet, så er der rift om brugerne.
Men selvfølgelig indfanger du dem! Og når du har gjort det, så er spørgsmålet bare: hvordan fastholder du dem? Og, hvad koster det?
Der er mange ting, der skal overvejes.
Kunderne kommer af sig selv
.. oplevede ingen nogensinde. Du har måske netværk og relationer, der kan hjælpe dig og dit produkt på vej, men det er en farlig antagelse, at tingene sker af sig selv - eller at andre bærer din forretning. Kom på forkant og planlæg din markedsføringsindsats. Og lad netværkseffekten være en bonus.
Søg sparring og invester i opstarten. Det kan være en god idé at få hjælp af et kommunikations- eller markedsføringsbureau til at komme ud over rampen med budskabet om dit produkt, indtil brugerne begynder at tage fat. Derefter har du et grundlag at evaluere på, derfra kan du tilpasse indsatsen i tid og kroner.
Dét vidste du godt
Måske sidder du med følelsen af, at ovenstående er kendt viden - men har du overvejet det hele - sådan rigtig overvejet, gennemtænkt og lagt en klar plan for hele din forretningsmodel? Ellers, så gør lige det. Og nå ja, i House of Code yder vi meget rådgivning, så du kan altid komme forbi.
Helt konkret
Ja, helt konkret så findes der mange måder at finansiere en app på - penge er alfa omega, men, hvor kommer de fra?
Det er ikke alle, der har en halv til en hel million stående på bankbogen (hov, hvad koster en app, sagde du?). Er du en af dem, der skal finde finansieringen andetsteds end i banken, findes der en række andre muligheder.
Vi har især erfaring med at hjælpe kunder, der har benyttet sig af SMV:Digital eller SMV:Pro. Vi hjælper også gerne med at udarbejde din ansøgning. Vi har lige pt. en succesrate på 100%! Det kræver dog, at man har lidt eksisterende forretning med historisk, har du ikke det, så kan vi også hjælpe med eksempel innobooster.
Lidt flere muligheder
Vi kan ikke fortælle dig helt konkret, hvordan du skal finansiere din app, men vi vil meget gerne dele løsninger, som vi ved, at andre har benyttet:
- Business Angels
- Venture capital (Eksempelvis Nordic Eye)
- Incubator
- Investeringsfonde (Innovationsfonden, Nordea Fonden, Den Sociale Kapitalfond etc.)
- Vækstfonden
- Private lån
En god ide kan være at smutte forbi The Hub, for at danne dig et overblik over de mange muligheder.
Forretningsstrategien er altafgørende for din apps overlevelse. Få styr på den tidligt i processen.
Læs eventuel om crowdfunding muligheder her.
Har du styr på dine indtjeningsmuligheder?
Vi giver dig lige nogle inputs som inspiration.
Subscription
Typisk efter Freemium-modellen, hvor der er en gratis adgang og en betalt adgang. Den gratis adgang er som regel begrænset eller besat med reklamer.
Det er apps som Spotify, Headspace, TV2 Play eller Huntplan.
In-app purchases
Appen er som regel gratis, men for at gøre brug af låste funktioner eller gøre en funktion lettere (typisk i spil), skal brugeren betale. I sådan et tilfælde går et cut til Apple og Google. Det er som regel kun små beløb.
Det er generelt apps, som er spil for eksempel Subway Surfers og Candy Crush.
Betalt app
Meget få apps koster penge, men enkelte anvender stadig denne model - det er typisk apps, hvor man gerne vil sælge hele pakken fra start, f.eks. avancerede spil eller apps, hvor man kan få tips og tricks (dyr viden).
Viden eller konkret indhold til dig, som eksempelvis træningsprogrammer, graviditetsinfo eller daglige artikler, findes der også betalingsapps for. Derudover findes der en række apps, med specifikke programmer, du som bruger kan anvende til at generere eks. indhold med, som har betalingskrav.
Affiliate
In-app reklamer: Apple (og Google) har indtil for år siden haft egne afiliate platforms til apps med reklamer, men fasede det ud.
Medierne, TV-nyheder, Ekstra Bladet osv., gør ofte brug af denne metode.
Uden en idé om, hvordan din app skal sikre indtjening, kan det være svært at sælge din idé til eventuelle investorer. Hos House of Code gennemgår vi de forskellige muligheder for at finansiere selve udviklingen af en app, men inden vil du sikkert gerne vide, hvad en app koster?
DATA IS KING
I dag findes der mange forskellige måder at indsamle data på. Det kan både være gennem analyseredskaber, men også gennem kvalitative metoder. Vi har faktisk skrevet et blogpost om det - tjek det ud. Grunden til data er så eftertragtet taler til det faktum, som vi har vendt tidligere, nemlig at det er alfa omega, at du kender din målgruppes adfærd, men også deres pains og gains - netop den indsigt kan data give dig. Overvej derfor, hvordan du kan indsamle den fornødne viden, som giver dig det forspring, som du har brug for, når du som startup skal ud på et erfarent marked.
Din idé er ikke bedre end eksekveringen af den
Og til sidst! Du kan have verdens bedste app, men som eksekveres dårligt - den vil blive slået af en halvdårlig app, som eksekveres sublimt!
Så husk at sætte det rigtige team, der kan få tingene til at ske og brænder igennem! Det er evnen til at ville lykkes og få ting til at ske, der skaber en succes. Som vi før har nævnt, så søg rådgivning ved bureauer - om det er til udvikling, annoncering eller noget tredje.
Det er måske en lidt nedslående slutning, men virkeligheden er, at din ide måske ikke er penge værd - du får ikke nogen til at udvikle den gratis mod 10-20% af virksomheden. Som iværksætter skal man også selv have hånden på kogepladen - hvis ikke du har, hvorfor skulle andre så?
Held og lykke med rejsen - vi holder øje med din idé ude i app-landskabet.
Kontakt os på 70 84 85 38, eller skriv til mig her, hvis du har nogle spørgsmål eller brug for hjælp.