
Det skal du have styr på, inden du skriver under
Det lyder fristende. Køb din succes! Men selvom du køber dig til et par fordele i en eksisterende shop, er du ikke garanteret succes.
Du skal selv køre projektet i mål og der er også et par ting, du skal have styr på, inden du køber noget som helst:
1. Find en stærk niche, der holder hele vejen
En stærk niche har ikke nødvendigvis streetcredit. Nogle af de stærkeste nicher er ret nørdede. Det handler om at finde et mindre konkurrencepræget område med produkter, der er efterspørgsel på. Det er ofte der, guldet ligger.
Her får du lige 3 hurtige tjekpunkter. Hvis den webshop, du har øje på, lever op til det meste, er du godt på vej:
Avance. Hvad bliver fortjenesten på dine produkter? Er der råd til fragt, lager og markedsføring?
Kurvstørrelse. Kan du ramme en gennemsnitlig kurvstørrelse på 500-1000 kr.?
SEO potentiale. Er der potentiale for organisk trafik via Google? Kan du sælge dit produkt hvert år - hele året rundt?
2. Tjek konkurrenterne: Hvad kan du gøre bedre end dem?
Når du køber en webshop, følger konkurrenterne med. Gør dig selv en tjeneste og tjek dem ud, inden du køber, så du ved, hvad du er oppe imod.
Prøv at svare på følgende spørgsmål:
Hvad gør andre i samme niche? Start med at google nichen eller et topprodukt og brug det, du finder, til at lave en liste med konkurrenternes udvalg (antal varer), leveringstid m.m.
Hvad gør din shop unik? Se på din konkurrentliste. Hvor kan du skille dig ud og gøre noget anderledes eller bedre?
3. Læs det med småt (og få hjælp til resten)
Har du fundet en sund webshop med en stærk niche og et realistisk konkurrenceniveau, er du godt rustet til at slå til.
Men husk at du overtager virksomhedens forpligtelser, så vel som rettigheder. Det kan være lidt sværere at gennemskue og her kan du altså godt komme i klemme, hvis du ikke er opmærksom.
Et godt tip er at tage fat i en erhvervsadvokat, som kan se virksomheden efter i sømmene for dig. Advokaten gennemgår sælgerens regnskaber og juridiske forpligtelser, så du ved præcis, hvad du køber ind på.
Så kan du med ro i maven trykke på købsknappen.
Køb (eller sælg) i rette tid
Der er flere sider, som håndterer både køb og salg af virksomheder online. Saxis er en af dem. Opret en profil og find den webshop, der matcher dine iværksætterdrømme.
Vælg en webshop i opdrift eller med uudnyttet potentiale, hvor du kan se dig selv føre forretningen videre og give projektet nyt liv.
Står du på den anden side af bordet, hvor du ejer en webshop, som du ikke har tid eller lyst til at føre videre, så sørg for at sælge lortet, inden det brænder helt ned. Det kan næsten aldrig betale sig at lukke en shop. Men du skal vide, hvornår du skal sælge. Så længe du har omsætning og glade kunder, er der størst chance for en god deal.
Husk at det ikke kun er køberen, der kan få gavn af juridisk assistance i forbindelse med en virksomhedsoverdragelse. Som sælger kan du også spørge en advokat til råds, når du fx bliver i tvivl om, hvordan man værdiansætter sin virksomhed.
Fordele ved at købe en eksisterende webshop
Hvis du har gjort dit forarbejde godt og købt en shop med potentiale, har du taget en smutvej på tidslinjen og købt dig til en eller flere fordele:
- Varelager
- Omsætning
- Google placering
- Kunder
- Anbefalinger
- Følgere
Uanset hvilken shop du køber, får du helt sikkert nogle aktiver med som gør, at du kommer hurtigere igennem opstartsprocessen. Du skal selvfølgelig stadig bruge tid på at lykkes med din nye forretning, men uden at skulle opfinde alting fra bunden.