
Intern linkbuilding er en vigtig del af din onpage SEO. Med intern linkbuilding guider du brugerne relevant rundt på din hjemmeside og hjælper samtidig Google med at forstå sidens opbygning og hieraki. Interne links sender desuden linkjuice rundt på din hjemmeside, så vigtige undersider får mulighed for at ranke bedre. Der er altså god grund til at tænke interne links ind som en del af din SEO strategi.
Sådan arbejder du strategisk med intern linkbuilding
Med intern linkbuilding kan du pege på dine vigtige sider og forbedre din organiske placering (og konvertering) på dem.
Eksempler på interne links:
- Dit logo linker typisk tilbage til forsiden
- Menupunkter linker til de største kategorier
- Billeder kan indeholde links
- Links i brødteksten (også kaldet kontekstuelle links - eller bare tekstlinks)
I dette blogindlæg ser vi nærmere på kontekstuelle links og går især i dybden med ankerlinks.
Naturlig linkbuilding
Når du bygger interne links, skal du sætte dig i brugerens sted. Gør det naturligt, relevant og åbenlyst - både for brugerens og Googles skyld. Link fx til lignende produkter, specifikt tilbehør eller mere viden om samme emne.
Et godt eksempel er denne webshop med musikinstrumenter, hvor kategorisidernes brødtekst indeholder links til relaterede instrumenter og diverse tilbehør, som også sælges i shoppen. Her bliver interne links brugt til at hjælpe brugeren med at vælge instrument og huske at få det vigtige tilbehør med i kurven.
Nogle af de mest almindelige interne links er netop de her simple links fra en underside til en anden. Men med det vi kalder ‘ankerlinks’ kan du variere din linkbuilding og øge brugervenligheden på dit site endnu mere.
Hvad er et ankerlink?
Et ankerlink er et af de kære børn med mange navne. Det kaldes også anchor link, jump link og section link.
Jump link og section link giver ekstra god mening, da det handler om interne links som hopper til en anden sektion på din hjemmeside.
Du kender det måske fra indholdsfortegnelser, hvor man kan klikke på en overskrift og hoppe direkte til det afsnit i teksten. Men det kan bruges på mange måder.
Hvorfor bruge ankerlinks?
Ankerlinks skal først og fremmest øge brugervenligheden på din hjemmeside. Sæt ankerlinks ind på teksttunge sider, hvor brugeren typisk leder efter specifik information på siden. Det giver bare en bedre brugeroplevelse, når man hurtigt kan finde det, man søger.
Omvendt så kan det også resultere i at folk bruger mindre tid på din side og måske misser annoncer og affiliate links undervejs.
I sidste ende bør brugeroplevelsen dog veje højest.
Hvordan laver man et ankerlink?
Et almindeligt ankerlink består af to dele:
- Et link
- Et unikt ID
Det vil se sådan her ud:
<a href=”#unikt-ID”>Ankertekst</a>
Klikker man på sådan et ankerlink, bliver man ledt til et andet afsnit fx længere nede på samme side.
Skal dit link derimod føre til et ID på en anden side (stadig på din egen hjemmeside) skal du indsætte hele webadressen til den anden side i ankerlinket.
I eksemplet her fører linket til en underoverskrift på en anden side:
Link: webadresse/#unikt-ID
ID: <h2 id=”unikt-ID”>underoverskrift</h2>
Hvis du er heldig, bliver dine ankerlinks vist i Googles søgeresultater - enten som links i bunden af metabeskrivelsen eller i starten af teksten med opfordringen: “Hop til (ankerlink)”.

Så du skal lige være skarp med formuleringen af dine ankertekster, da det er dem, Google snupper her.
Hvad er en god ankertekst?
Internettet flyder over med ‘læs mere’ og ‘klik her’. Generiske ord, som ikke siger noget som helst om, hvad der ligger bag linket.
En god tommelfingerregel er, at din ankertekst skal kunne fungere uden konteksten og være søgbar på samme tid.
For blogindlægget her kunne en ankertekst fx være:
- Et relevant søgeord: ‘linkbuilding’ eller ‘intern linkbuilding’
- En længere frase hvor søgeordet indgår: ‘Hvorfor bruge linkbuilding?’ eller ‘Intern linkbuilding er en vigtig del af din onpage SEO’