Er du ledig og har en idé til en god forretning - så skal du blive iværksætter. Som medlem af en a-kasse får du et økonomisk sikkerhedsnet mens du starter din virksomhed. På den måde kan du prøve din iværksætterdrøm af uden at skulle tænke på økonomien.

Det kan være skræmmende at springe ud som iværksætter, du har måske en super god idé, men du tør ikke helt at tage chancen, fordi du er bange for at dit økonomiske sikkerhedsnet, i form af enten fast løn fra lønmodtagerjob eller dagpenge fra a-kasse, forsvinder. Du skal ikke være nervøs for at springe ud i det. A-kasserne har lavet ordninger så du stadig kan bibeholde dit økonomiske sikkerhedsnet, samtidig med at du afprøver kræfter som iværksætter eller selvstændig.

Der er rigtig mange som står uden arbejde, her hjælper vores a-kasser med økonomisk støtte og redskaber til at komme ud på arbejdsmarkedet igen. Men er der i virkeligheden ikke noget jobopslag derude som tiltaler dig og har du selv en megafed idé til en forretningsplan, er det da iværksætter du skal springe ud som.

Tag springet som iværksætter og bevar det økonomiske sikkerhedsnet
Er du i tvivl om du skal starte din egen virksomhed? Og tør du ikke at tage springet, da du så ikke har en økonomisk sikkerhed? Bekymre dig ikke mere, din økonomi er sikret gennem din a-kasse. Det er nemlig muligt at få supplerende dagpenge i en periode når du driver virksomhed som bibeskæftigelse. Dog betyder det at du stadig skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og kunne tage fuldtidsarbejde med dags varsel.

Dagpenge fra a-kassen
Da dagpenge er en ydelse som du selv har betalt til imens du har været på arbejdsmarkedet, betyder det at du godt må eje midler af værdi, for eksempel en bil, hus eller formue. Der er ikke en forventning til at du bruger din formue eller sælger værdigenstande for at kunne forsørge dig selv, som der er hvis du modtager kontanthjælp. Er du på dagpenge handler det om, at du uheldigvis er blevet ledig og at du i den tid du er ledig, ikke skal tænke på økonomien, men på at komme i beskæftigelse igen. A-kassen er dermed det økonomiske sikkerhedsnet for dig – ligegyldigt om du er lønmodtager eller iværksætter.

Hvorfor du skal være medlem af en a-kasse som iværksætter
Rigtig mange iværksættere fravælger fagforening og dermed også a-kassen, det er en dårlig idé. Fravælgelsen af fagforening giver god nok mening, da du som iværksætter, ikke har et behov for at en udefrakommende organisation håndhæver vilkårene og rettighederne for din arbejdsplads og ledelse. Derimod er det vigtigt som iværksætter at være medlem af en a-kasse, da a-kassen giver adgang til det økonomiske sikkerhedsnet i form af dagpenge.

A-kassen sikrer at hvis din virksomhed går konkurs eller du af anden grund er nødsaget til at lukke din virksomhed, har et økonomisk sikkerhedsnet i form af dagpengene, som du modtager imens du søger anden beskæftigelse.

Få supplerende dagpenge som iværksætter
Som iværksætter har du ret til samme dagpengesats som lønmodtagere. Satsen regnes forskelligt alt efter om du ejer et selskab og udbetaler løn til dig selv eller om du ejer en enkelmandsvirksomhed. Ejer du et selskab vil din dagpengesats blive beregnet ud fra den udbetalte løn til dig selv. Ejer du en enkelmandsvirksomhed vil satsen beregnes ud fra virksomhedens overskud.

Du kan få supplerende dagpenge i 30 uger inden for en periode på 104 uger, herefter ophører retten til supplerende dagpenge. Virksomhedens overskud kan dog bruges til at forlænge din periode med supplerende dagpenge, da overskuddet bruges til at genoptjene din dagpengeret. Dine supplerende dagpenge kan forlænges med op til 12 uger – kontakt din a-kasse for mere information herom. Når de 30 uger er ophørt og hvis der ikke er mulighed for forlængelse af dagpengeperioden, har du to muligheder:

  • Lukke din virksomhed
  • Forsætte din virksomhed uden muligheden for at fĂĄ dagpenge

Du skal være opmærksom på, at du skal have en tilladelse fra din a-kasse for at må drive virksomhed som bibeskæftigelse og modtage supplerende dagpenge.

For at modtage dagpenge skal du blandt andet opfylde disse krav:

  • Være medlem af en a-kasse i mindst 1 ĂĄr
  • Være registreret som arbejdssøgende hos jobcenteret
  • StĂĄ til rĂĄdighed for arbejdsmarked

Der er flere a-kasser, som kan være mere fordelagtige at være en del af som iværksætter end andre. Nogle tilbyder blandt andet særlige tilbud og rabatter til advokat- eller revisorhjælp, forsikringer osv. Derfor vil det være en god idé at sætte dig ind i hvilken der er den mest fordelagtige for dig.

Din a-kasse kan altid svare på spørgsmål du har om dette emne. Ellers har Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) udarbejdet en pjece om dagpengeregler for selvstændige som er meget informativ.

Nu når du har læst blogindlægget og er blevet overbevist om, at du vil starte virksomhed, fordi du har en fed idé, samtidig med at du er økonomisk sikret. Så kan Startup Central hjælper dig på din iværksætterrejse. Vi hjælper dig fra idé eller virkelighed. Læs her hvad Startup Central kan hjælpe dig med eller ring til os på 29 29 01 13 det er helt uforpligtende.