Sådan vælger du et firmanavn, der holder | Startup Central
Det er en stor beslutning at navngive virksomheden. Navnet forbliver i lang tid. Indlægget hjælper dig igennem de vigtigste overvejelser.

Det er en stor beslutning at navngive barnet. Eller virksomheden. Vi skal leve med valget langt ud i fremtiden.

I dette indlæg hjælper jeg dig igennem de vigtigste overvejelser.

Hvad er et godt firmanavn?

Der findes vist ikke en skudsikker opskrift på, hvad der gør et godt firmanavn. Men der er dog et par rettesnore, du kan gå efter, hvis du er helt på bar bund.

Tænk, hvis dit firmanavn fortalte hele historien: Hvem gør hvad for hvem og hvorfor. Nemt! Men dog sjældent realistisk (eller en god idé) at mase det hele ned i navnet.

Firmaet Green Frog er gået med et navn, der ganske vist giver associationer til natur og dyreliv, men ikke umiddelbart afslører, at de sælger havemaskiner.

Når du giver slip på tanken om, at dit navn og logo skal ”sige det hele”, så bliver der plads til de kreative idéer. Vælg en vinkel og gå med den. Du kan fx vælge:

  • Et navn som du ved, vil appellere til din målgruppe (eksempel: Salat tøsen)
  • Et nonsens-navn, dvs. et ord, du selv finder på, som lyder godt (eksempel: Saxo)
  • Et sammensat navn, fx en ny sammensætning af to velkendte ord (eksempel: Dialog designeren)
  • Et navn, som er nemt at illustrere (der har Apple gjort det let for dem selv)

Du kan også gå med aktuelle trends, hvis du har mod på det. Lige nu ser jeg flere navne med dobbeltvokaler, fx Miinto. Eller navne med manglende vokaler, fx Leadfamly. Du kan overveje, om det er fedt for målgruppen med noget anderledes. Så er det måske værd at satse på.

Skab plads til skalering

Det mest oplagte er ofte et navn, der helt simpelt fortæller, hvad du tilbyder. Som fx Skoringen.

Men hvis du vil skabe rum for, at din virksomhed kan udvikle sig, kan det være en god idé, at gå med et navn, der ikke er for snævert. Så du ikke falder i samme fælde som fx Tæppeland, der nu også sælger trægulve. Eller Cykelpartner, som har udvidet med sportstøj og outdoor-udstyr.

Selvom du måske starter i Danmark, kan det godt tænkes, at du vil skalere til udlandet på et tidspunkt. Er du meget specialiseret, kan det godt være den bedste vej at gå. Så kan du med fordel allerede fra begyndelsen overveje et engelsk firmanavn. Eller i det mindste undgå æ, ø og å. Køb evt. diverse udenlandske domæner med det samme, så du er sikret.

Kan jeg bruge mit eget navn som firmanavn?

Ja, du kan godt bruge dit eget navn som firmanavn. Med mindre du hedder Georg Jensen, så går den nok ikke.

Der er et par ting, du kan være opmærksom på, hvis du ønsker at bruge dit eget navn.

Hvis du er ny iværksætter, kan det være svært for dine potentielle kunder at gennemskue, hvad din virksomhed tilbyder, hvis de kun ser dit navn. Til gengæld signalerer dit navn, at der står en ægte person bag virksomheden. Det giver personlighed til dit projekt.

Den bedste løsning er måske en kombination. Vi kan tage Rudolph Care som eksempel. En hudplejeserie af Andrea Rudolph, hvor produkterne tydeligt bærer præg af den personlige livshistorie, som Andrea bringer med.

Det fungerer nok bedst, når dit produkt er personligt i et eller andet omfang.

Tjekliste til dit firmanavn

Hvis du er sprunget over hele molevitten og landet direkte på tjeklisten, så er du hermed tilgivet. Måske har du allerede den gode idé og mangler bare lige at holde den op mod en hurtig tjekliste. Den får du her.

Er dit firmanavn:

  • Nemt at se
  • Nemt at høre
  • Nemt at stave
  • Nemt at udtale
  • Nemt at huske

Sådan. Jeg ved godt, du ikke kan bruge måneder på at finde på firmanavn. Men sov lige på det. Er det stadig en god idé i morgen, så kør med det.