Sådan laver du en podcast | Startup Central
Overvejer du at lave en podcast? Så får du her en beskrivelse af, hvad du skal være opmærksom på.

Populariteten af podcasts har været stærkt stigende i de sidste par år, særligt under den globale nedlukning. Har du en besked, som du vil dele med verden og er du kamerasky? Måske har du en underholdende ven med stærke meninger, som du ønsker at diskutere aktuelle emner med? Måske en virksomhed, hvor du ønsker at udvide dit brand via mediet? Uanset hvad, er det et sjovt, kreativt og begyndervenligt projekt. Du kan starte med et lille budget og i nogle tilfælde helt gratis.

Min erfaring er, at det kan virke overvældende at forberede den første episode. Derfor har jeg valgt at dele mine erfaringer med dig. Så velkommen til en omfattende begynderguide til at lave en podcast.

Valg af dit emne og navn

Ifølge Apple Podcasts er der aktuelt over 2.000.000 podcasts, hvilket er en stigning på næsten 400 % på bare 3 år, hvor tallet var ca. 525.000 podcasts!

Derfor er det vigtigt, at du laver dit forarbejde og bl.a. tænker over:

 • Hvordan adskiller du dig fra mængden?
 • Hvordan kan du forblive aktuel og autentisk?
 • Kan du producerer nok episoder, til at fastholde lytterens interesse?
 • Er nu det rette tidspunkt for dig at starte din egen podcast?
 • Hvorfor interesserer emnet dig og hvorfor er det vigtigt for andre?

Det sidste punkt er særligt vigtigt, da det er det som skal drive episoderne. Grundet det store udbud på markedet, er det en god tommelfingerregel at snævre dit fokus ind og være specifik.

Når du tænker på emner for dit show, så spørg dig selv: ”Er jeg i stand til at tale om det i mere end 100 episoder?” Samtidig skal du passe på, at det ikke bliver for bredt og vagt, da det kan skade din troværdighed og kernepublikum. Husk, at du kan udvide dine emner senere, efterhånden som din podcast vokser. Vigtigst er dog, at det er meget interessant for dig, da du kommer til at lave en mærkbar tidsinvestering i projektet.

I modsætning til emnet kan navnet på showet være bredt. Hvorfor? Et kig på Apple Podcast Charts, vil vise et stort udvalg af navne. Nogle har en bestemt betydning, andre har ikke. En bredere titel giver dig mulighed for at vokse og udvikle dig uden at miste din grundidentitet.

Du kan evt. tjekke gratis Podcast-navnegeneratoren for idéer. Jeg vil foreslå et par timers brainstorming, lad det komme til dig.

Valg af udstyr

Næste afgørende skridt er det valg af udstyr. Du kan starte med så lidt som din telefonmikrofon, her har særligt nyere IPhone og IPads glimrende DACs indbygget i sig. Det behøver ikke koste en formue, men det kan være en god idé at investere lidt i en god mikrofon. Her vil du komme langt for ca. 500-1.200 kr. hvis du vælger udstyret med omhu. Det er vigtigt, at du har en plan for dit format! Men det vender jeg tilbage til længere ned.

Efterhånden som du vokser, vil du være i stand til at opgradere dit udstyr. Nogle mikrofoner er bedre til soloshows, som Rode NT-USB, Blue Yeti X eller ATR2100x-USB, mens andre som AKG Lyra er gode til interviews og er en fantastisk universel løsning. Hvis du har et lidt større budget, så er Shure SM7B altid en god investering.

Afhængig af dit setup kan du overveje popfiltre, lydabsorberende puder, shock mount osv. Det hjælper at lave noget research og ofte vil du opdage at brugte mikrofoner af god kvalitet vil tjene dig godt i nogle år. Grunden til at valg af udstyr er vigtigt, er for at sikre lydkvaliteten og mindske støj. Begge dele vil spare dig en masse tid i redigeringen og hjælpe dig med at overbevise lytteren om, at du har et kvalitetsprodukt. Derfor bør du også overveje optagelsesstedet. Vil du være on-the-go eller i studiet? Ekkoer, lydforvrængning, klarhed er alle nuancer, som du bør overveje at forbedre, mens dit show det vokser. Det kan virke overvældende, men det er ok, hvis det ikke er lydperfekt i begyndelsen. Faktisk er der masser af fantastiske shows uden perfekt lydkvalitet, men med et budskab så stærkt, at det ikke betyder noget for lytterne. Vores lokale Femme Lead Podcast er et godt eksempel herpå.

Forberedelser

Nu hvor vi har gennemgået det helt grundlæggende. Lad os tale om forberedelserne.

Showformat

Vil du læse hele bloggen skal du logge ind eller blive medlem.

We're no strangers to love You know the rules and so do I A full commitment's what I'm thinking of You wouldn't get this from any other guy

I just wanna tell you how I'm feeling Gotta make you understand

 • Never gonna give you up
 • Never gonna let you down
 • Never gonna run around and desert you
 • Never gonna make you cry
 • Never gonna say goodbye
 • Never gonna tell a lie and hurt you

We've known each other for so long Your heart's been aching, but you're too shy to say it Inside, we both know what's been going on We know the game, and we're gonna play it

And if you ask me how I'm feeling Don't tell me you're too blind to see

Chorus

 1. Never gonna give you up
 2. Never gonna let you down
 3. Never gonna run around and desert you
 4. Never gonna make you cry
 5. Never gonna say goodbye
 6. Never gonna tell a lie and hurt you

Ooh (Give you up) Ooh-ooh (Give you up) Ooh-ooh Never gonna give, never gonna give (Give you up) Ooh-ooh Never gonna give, never gonna give (Give you up)

We've known each other for so long Your heart's been aching, but you're too shy to say it Inside, we both know what's been going on We know the game, and we're gonna play it

I just wanna tell you how I'm feeling Gotta make you understand

 • Never gonna give you up
 • Never gonna let you down
 • Never gonna run around and desert you
 • Never gonna make you cry
 • Never gonna say goodbye
 • Never gonna tell a lie and hurt you

Nice try

Dette indhold er ikke tilgængeligt

Vil du læse videre, skal du tilmelde dig