Iværksætterforældre | Så seje | Startup Central
"Jeg er blevet selvstændig, fordi jeg gerne vil gøre det, jeg er god til inden for nogle rammer, jeg selv sætter" - Camilla Maybom Jauch, Freelance copywriter.

At få livet som selvstændig til gå op med familielivet og rollen som mor kan være svært. Men det kan også have sine fordele i forhold til netop familielivet at droppe sit 8-16 job og gå selvstændig. 

Camilla Maybom Jauch arbejder som selvstændig tekstforfatter og elsker sit arbejde. Ved siden af karriere og virksomhed er Camilla mor til tre, der går i henholdsvis skole og børnehave. Camilla havde før i tiden et mere klassisk kontorjob med 37 timer om ugen. Men som småbørnsmor var det ikke altid lige nemt at få det hele til at gå op. Flere gange om ugen oplevede Camilla en følelse af dårlig samvittighed, både overfor hendes arbejdsplads og overfor hendes familie. For når klokken slog 16:00 eller 16:30, og Camilla var nødt til at gå, følte hun sig utilstrækkelig for “hvorfor går du allerede, vi skal lige have noget gjort færdigt”. Samtidig nagede samvittigheden over for børnene, for nu havde de været i institution længe nok.  

Det var lige præcis følelsen af ikke at slå til, der fik Camilla til at kaste sig ud i livet som selvstændig. For nok kan der være ekstra arbejde nogle gange, men du kan selv strukturere din hverdag. 

Camilla kan nu arbejde, når inspirationen er der, om det så er om morgenen, inden børnene vågner, eller om aftenen, når de er faldet i søvn. Det er den frihed, der fangede Camilla ved det selvstændige liv. Tanken om, at hun kan hente sine børn tidligt når hun har lyst, fordi hun ikke har en arbejdsgiver, der forventer, at hun skal sidde på kontoret i samtlige 8 timer hver dag. 

Hverdagen som selvstændig 

Camilla Maybom Jauch har været selvstændig over to omgange, første gang for tre år siden og igen i april 2022. Det at blive selvstændig er ikke noget, der ligger Camilla særlig fjernt. Hun er selv opvokset med en far, der er selvstændig arkitekt og kan i dag spejle sig i ham og det arbejdsliv, han altid har haft. 

Camilla er alene i virksomheden og arbejder primært hjemmefra. Det giver igen endnu mere fleksibilitet. En typisk hverdag er svær at beskrive, for alle dage er ikke ens. Men hverdagen for Camilla begynder ofte meget tidligt, så hun kan få lidt arbejde for hånden inden hendes børn vågner og skal afsted. 

Selvfølgelig er livet som selvstændig ikke altid en dans på roser. En af de ting, Camilla ser som den største ulempe ved at være sin egen chef er, at hun aldrig kender næste måneds indtægt. Hun skal også selv være fremme i skoene for at få opgaver. Men når det er sagt, vil hun alligevel altid vælge livet som selvstændig. 

Et råd til andre selvstændige 

Mærk efter hvad der er vigtigt lige nu og her, og så gør det”. Et råd fra Camilla Maybom Jauch hun også selv følger. Ifølge Camilla er noget af det vigtigste nemlig at følge sin mavefornemmelse og prioritere, hvad der er betyder mest.  

Da Camilla startede virksomhed første gang, lærte hun nogle ting på den hårde måde. Først og fremmest har hun lært sig selv, at hun ikke behøver gå benhårdt én stor kunde, men i stedet have flere mindre. “Vær ikke bange for at mødes til en masse kaffeaftaler, det er med til at give dig mere erfaring.”