Guide rundt i låneuniverset | Startup Central
En rundtur i begreberne fra låneuniverset. Det er ikke helt til at forstå bankverdens terminologi, her får du et indblik i forskellige lånetyper og begreber.

Er det første gang du skal ud på lånemarkedet eller købte du hus for 10 år siden, og dermed sidst du kiggede på lån?

Meget er sket siden og markedet har udviklet sig meget hen over de seneste år.

Det kan være en jungle, når man bevæger sig ud på lånemarkedet. Uanset hvad man skal bruge et lån til. Ikke nok med at der findes mange forskellige udbyder, så findes der lige så mange forskellige begreber, der for mange er helt nye og meget fremmede.

Lånetyper du støder på

Du har sandsynligvis hørt ord som hovedstol, afdragsfrihed, terminsydelse, stående lån, annuitetslån og serielån. Vi vil forsøge at give en kort introduktion til de forskellige begreber, der er gode at kende samt de forskellige lånetyper, inden du bevæger dig ud på lånemarkedet, hvad end det er privat- eller erhvervsmæssigt.

 • Hovedstol
  Når du skal angive, hvor meget det er du vil låne er det din hovedstol. Hovedstolen er altså det beløb du får udbetalt.
 • Afdrag
  Afdrag er det begreb, der bruges om det du indbetaler, som modregner din hovedstol.
 • Rente
  Prisen på lånet fra den enkelte udbyder. Renten svinger typisk op og ned og bliver gerne påvirket af uroligheder i verden, samtidig bliver den også påvirket af udbud og efterspørgsel.
 • Terminsydelse
  Når prisen på lånet lægges sammen med afdraget, findes terminsydelsen. Hvor tit en terminsydelse falder, kan være forskelligt fra låneaftale til låneaftale, det kan være årligt, halvårligt, kvartalsvis eller månedsvis.
 • Afdragsfrihed
  Afdragsfrihed betyder, at man ikke betaler af på lånet, men at man alene betaler prisen på lånet i den gældende periode, ikke renterne. Afdragsfrihed kan være en god idé, det kan give lidt luft i en stram periode. Man skal bare huske på, at et lån aldrig bliver billigere af en måneds afdragsfrihed.
 • ÅOP
  ÅOP er det du kan bruge til at sammenligne de enkelte lån med. Det er den årlige rente i procent, det vil altså sige den samlede pris det koster dig hvert år at have lånet.

  Det er sammensætningen af terminsydelsen, der er vigtig at forstå. Det er mere eller mindre her den store forskel på forskellige lån ligger.
 • Stående lån
  Med et stående lån har man en fast løbetid på lånet, eksempelvis hvis det er 4 år, så vil man ved hver termin kun betale prisen på lånet, altså månedsafgiften eller renten. Man vil så ved sidste termin betale hele lånet tilbage sammen med en måneds rente eller afgift.

  Denne type lån er god, hvis man har en større investering og først får pengene tilbage efter noget tid.

  Ved et stående lån skal man hen mod slutningen af løbetiden være forberedt på, at man skal betale en stor sum, da hele lånet skal betales retur på en gang.

  Typiske vil det være muligt at få en lavere rente med dette lån, da man er bundet. Det kan også være mere vanskeligt at optage ny gæld, mens du har dit stående lån, såfremt dit økonomiske udgangspunkt skulle ændre sig.
 • Annuitetslån
  Et annuitetslån er typisk det lån de fleste støder ind i, enten ved køb af bil eller hus.

  Lånet er kendetegnet ved, at man betaler det samme ved alle terminerne i lånets løbetid. Altså der er en fast terminsydelse. Hvad der ændrer sig i løbet af lånets løbetid, er fordelingen i ydelsen mellem rente og afdrag. Til at starte med vil det primært være renter man betaler, og i takt med at man får betalt af på lånet, vil ydelsen i større omfang hælde mod at være mere afdrag end rente.

  Du vil i starten af lånets løbetid have en fornemmelse af, at din terminsydelse ikke er så høj, da renterne du betaler, vil være fradragsberettiget på din skatteopgørelse. Men du skal huske, at da det falder i løbet af lånets løbetid, vil du ikke økonomisk føle at din gæld bliver mindre. Da ydelsen bliver mere afdrag og mindre rente. Det er en fordel, at du hver måned ved hvor meget du skal betale, og dette ikke ændrer sig.
 • Serielån
  Med et serielån vil du i takt med lånets løbetid mærke, at du får et øget rådighedsbeløb.

  Det sker ved, at lånets terminsydelse er sat sammen af et fast afdrag og en rente. Det faste afdrag gør, at du hver måned ved hvad du betaler af på lånet, også kommer renten på lånet oven i, men da du betaler et fast beløb af på lånet, vil du efter relativt få måneder mærke, hvordan beløbet du indbetaler bliver mindre. Da renten bliver beregnet hver måned ud fra den åbne hovedstol.

  Altså skiller serielånet sig ud fra annuitetslånet ved, at din terminsydelse vil falde i takt med, at du nærmer dig afslutningen på lånet.

Lånemarkedet er i en rivende udvikling ikke bare renteændringer, men også måden du låner penge på. Husk derfor at stille spørgsmål og vær kritisk overfor de svar du får fra låneudbyder. Vi anbefaler at du søger tilbud hos flere forskellige banker for at få det bedste lån.