Statistik viser desværre, at 37% af nyere iværksættere oplever en iværksætterkultur, hvor det åbenbart ikke er legitimt at fejle, især hvis man ikke har et stærkt netværk at støtte sig op af.

Hvad er hemmeligheden til at opnĂĄ succes? At tage de rigtige beslutninger. Men hvordan tager man sĂĄ de rigtige beslutninger? Ved erfaring. Men hvordan fĂĄr jeg erfaring? Og hertil svarer jeg: ved at tage de forkerte valg, og turde fejle!

Statistik viser desværre, at 37% af nyere iværksættere oplever en iværksætterkultur, hvor det åbenbart ikke er legitimt at fejle, især hvis man ikke har et stærkt netværk at støtte sig op af. Learning by doing er noget vi skal praktisere gennem hele livet og på alle områder af vores tilværelse. Vi skal ikke være bange for vores svagheder, og det vi ikke ved. Derimod skal vi konstant forbedre os, udfordre os selv og konkurrere med os selv.

Som leder har jeg erfaret at mine medarbejder vokser mest, når jeg er ærlig, kontant og konkret. Og som virksomhed tilbyder vi vores medlemmer et stærkt og robust netværk og fællesskab, hvor der netop skal være plads til at turde opsøge hjælp til det man ikke er tryg ved, eller egentlig ikke ved noget om. 

Vi har talt med vores medlem Marcus Mossalski, som har været medlem siden juni 2019, og kører virksomheden LFC Fan. Da han blev medlem var han helt grøn. Som han selv sagde, var skat og moms en by i Rusland. Men han mente at han havde en god idé. Gennem Startup Central har Marcus fået et netværk, hvor han har kunne lære de praktiske og basale ting, når en virksomhed skal startes op. Det at starte egen virksomhed, har også været Marcus’ redning. Har var ludoman og han fortæller at: ”når man kommer ud af et misbrug, skal man jo finde noget af udfylde tiden med, som giver mening. Før i tiden spillede jeg 10 timer i døgnet, nu arbejder jeg i stedet på min lille biks, 10 timer i døgnet. Så det holder mig beskæftiget.”

For Maja Frausing, stifter af Frausing Beauty, som har været medlem siden marts 2019, har især skabelonen for forretningsplanen være en stor hjælp. Den har været med til at stille spørgsmål, hun ikke selv havde tænkt over. Samtidig nævner hun, at hun oplevede en stor støtte under den følelsesmæssige rejse, som det at starte en virksomhed er.

Det beviser bare hvor vigtig og betydningsfuld vidensdeling er. Men samtidig viser det også, hvor vigtigt et solidt, trykt og personligt netværk er.

Det kan godt være, at man lære af at fejle – men, man kan da lige så godt lære af dem, der allerede har lært af deres egne fejl.