2 del af en blogserie på 4. I denne blog kan du læse om, hvordan din virksomhed i udviklingsstadiet kan skaffe kapital.

Hvis du og din startup er på udviklingsstadiet, går du en spændende, men også meget hård og krævende tid i møde. Det er nemlig på udviklingsstadiet, at din startup kerne skal udarbejdes. Her skal der bygges, programmeres, opfindes osv., indtil du står med den første udgave af dit produkt. Herefter skal du i gang med at teste - virker produktet, responderer markedet som forventet, kan du tiltrække kunder osv.

På dette stadie får rigtig mange virksomheder brug for funding til udvikling af deres produkt, men da grundlaget for virksomheden endnu er meget usikkert, skal mange kigge efter alternative finansieringsformer til den traditionelle investering eller lån. På dette stadie kan man med fordel søge funding i kategorierne:

  • Familie & venner
  • Startup konkurrencer
  • Accelerator programmer
  • Crowdfunding
  • Iværksætter legater

Mange af mulighederne går igen fra bloggen “Del 1: Sådan skaffer du funding til din startup - idé/koncept stadiet”, og det gør de, fordi man på udviklingsstadiet stadig er helt ny med sin virksomhed, og i mange tilfælde endnu ikke har bevist så meget. Der sniger sig dog nogle ekstra fundingmuligheder ind jo længere, man kravler op ad trappen, på udviklingsstadiet er der især 2 nye spændende funding muligheder, du skal kende til.

Familie og venner

Denne mulighed kræver selvfølgelig, at du har nogle i din familie eller vennekreds, der har råd til at låne dig penge. Hvis du er så heldig, kan et sådan lån være meget favorabelt for en nystartet iværksætter. For det første kan det være nemmere at få lov til at låne penge af folk du kender, fremfor eksempelvis banken. Herudover kan I sammen lave nogle vilkår for lånet, der kan komme dig til gode i den tid, du bruger på at udvikle dit produkt.

Vær opmærksom på, at når man låner penge af folk, man kender godt, er det en rigtig god idé at få nedskrevet nogle klare retningslinjer i et formelt aftaledokument, så både du og din långiver ved, hvad der forventes. Sørg for at få en advokat med ind over aftaledokumentet.

Accelerator programmer

Noget der er rigtig populært blandt både danske og udenlandske startups, er accelerator programmer. Her kommer startuppen ind i et specialdesignet udviklingsforløb, der har til formål at hjælpe startuppen med at vækste. I nogle accelerator programmer modtager founderen “løn” for at deltage, andre programmer giver mulighed for at vinde en kontant pengepræmie ved afslutningen af forløbet. Der findes også en del accelerator programmer, der ikke tilbyder penge (og måske endda tager penge for deltagelse), men hvor det man lærer er så værdifuldt, at det er det hele værd.

Vær opmærksom på, at du skal afsætte en del tid i forbindelse med et accelerator program. Mange af programmerne strækker sig nemlig over flere måneder, hvor du/din startup løbende skal deltage i events, workshops, kurser osv.

Læs mere og se eksempler på accelerator programmer her.

Startup konkurrencer, crowdfunding og iværksætter legater

Disse 3 funding muligheder går igen fra forrige stadie: idé/koncept stadiet. Hvis du kan finde tiden til det, anbefaler vi på det kraftigste, at du også på dette stadie kigger nærmere på især startup konkurrencer og iværksætter legater. Husk på at det er de færreste uddelere, der blokerer dig fra at søge mere end én gang, Jo længere du er med din virksomhed, jo bedre er du stillet hos mange af uddelerne.

Læs mere om disse 3 funding muligheder i bloggen “Del 1: Sådan skaffer du funding til din startup - idé/koncept stadiet”.