
Del 3: Hvad kan du så gøre?
Der er flere måder du kan tænke og arbejde med branding. Her er et lille udpluk at strategier du kan overveje at arbejde på og gøre til noget konkret, evt, i samarbejde med en coach.
- Brandpersonlighed
En måde hvorpå du kan adskille dig fra andre brands og gøre dit brand mere interessant, er at arbejde med dit brands personlighed. Hvis du giver dit brand menneskelige karaktertræk, kan det være med til at fortælle en dybere historie. Er din virksomhed sjov, frisk, seriøs, jordnær, formel rebel, eller noget helt tiende?
Ved at give dit brand en personlig, kan du skabe et personlige bånd til din modtager. Modtageren føler, at de kender brandet, når det har menneskelige karaktertræk og personlighed. På den måde bliver brandet mere tilgængeligt, og det kan gøre det lettere for forbrugeren at identificere sig med brandet
Før du definerer dit brands personlighed, skal du tænke på alle de mulige egenskaber dit brand har/kan have og undersøge egenskaberne for dit brand, værdierne og målbasen. Lær, hvem du virkelig er, og hvem du vil sælge til.
- Dine medarbejdere
Din branding starter inde i din virksomhed. Du bliver nødt til at vinde dine ansatte over, først. Intern markedsføring og branding kan hjælpe med personalets motivation. Hvis du brander internt stiger sandsynligheden for, at dine medarbejdere bliver mere passioneret fortaler for dit brand.
Fun fact: marketingmeddelelser når 561% flere personer, når de bliver delt af medarbejdere, fremfor brandet selv. Mennesker stoler på mennesker, så det er vigtigt at få gang i samtalen om dit brand fra medarbejdernes eller kundernes perspektiv, i stedet for virksomheden selv.
Hvem du omgiver dig med, og hvordan dine medarbejdere opfører sig, har stor betydning for, hvordan dine modtagere opfatter dig og din virksomhed. Hvis du ønsker at fremstå som seriøs og formel, skal dine medarbejde måske have jakkesæt eller lignede, på. Der skal ikke blot være overensstemmelse, mellem hvad du vil og hvad du udtrykker, overfor dine modtagere. Det er lige så vigtigt, at dine medarbejdere, kan se en overensstemmelse.
Hvordan du omtaler dem, har også en betydning for dit udtryk: er de dine ”ansatte”, dine ”medarbejdere”? I brudekjolebutikken Panayotis er de ”drømmetydere”. I Disneyland er de ”cast members”
Lige et lille sidespring: det har også stor betydning, hvordan du omtaler din modtager: er de ”kunder”, ”medlemmer”, ”gæster”osv? I A.C. Perch's Thehandel, bliver køberne tiltalt med ”de” og ”dem”, for at give en mere formel og gammeldags oplevelse.
- Storytelling
Storytelling er faktisk noget vi alle bruger, mere eller mindre hver dag. En historie du fortæller over middagsbordet, er storytelling.
Derfor kan det også bruges som et strategisk ledelsesværktøj, i et forsøg på at konstruere det ønskede brandunivers. Det er et værktøj, du kan bruge til at sætte billeder på ellers luftige og overfladiske begreber som strategier, visioner og værdier, så de bliver mere konkrete, lettere at huske og nemmere at identificere sig med.
Det fungerer som en ramme for virksomhedens handlinger. Storytelling kan altså hjælpe dig med at skabe et helhedsbillede af virksomhedens koncept, forme brandet og skabe oplevelser for modtagerne. Det er gennem historier, du kan præsentere og positionere dig selv. Der er fri leg.
Fordelen ved storytelling er, at det kan, hvis gjort rigtig, skabe et følelsesmæssigt bånd mellem dig og dine modtagere. Ved at benytte storytelling i din branding, er det historien, som bliver produktet, mens selve produktet vil være et biprodukt.
Fun fact: mange studier har bevist at storytelling har en stor effekt på menneskelig opførelse. Menneskets hjerne er mere engageret af storytelling, end ved simple logiske fakta.
Men storytelling er ikke kun en kommunikationsform, som henvender sig til din modtager. Storytelling er også et vigtigt redskab, når du vil styrke dine medarbejderes tilhørsforhold til virksomheden. Gennem fortællingen får de en guideline til, hvordan de skal møde modtageren. Det kan hjælpe at give dine medarbejdere en klart defineret rolle, som indgår i fortællingen.
Det er vigtigt, at det ikke er det du sælger, som er omdrejningspunktet for din fortælling. I stedet skal du forsøge at gøre modtageren til helten i din fortælling, da det vil gøre det lettere for modtagerne at relatere til det. Ligesom jeg nævnte i første del om transformationsøkonomi, skal brandet agere som en mentor, og dit produkt eller din service er den magiske gave, som helten har brug for.
- Autenticitet
Med oplevelsesøkonomien bliver næsten alt, i en eller anden grad, iscenesat. Derfor er forbrugerne begyndt at længes efter noget, som virker ægte. Vi lever i et masseproduceret samfund, hvor alt kan kopieres, plus vi lever i en ”brug-og-smid-væk kultur”. Derfor søger vi efter originalitet og autenticitet, som kan give oplevelsen en ekstra dimension
Troværdighed og autenticitet er vigtigt, da det er med til at skabe et tillidsbånd til brandidentiteten. Dit brand skal være autentisk, hvilket er muligt når din virksomhed udtrykker vedvarende ambitioner, værdier og overbevisninger. Det du og din virksomhed grundlæggende står for, skal være statiske. Samtidig er det vigtigt at der er ensartethed mellem, hvem man er, og hvad man udtrykker udadtil. Det er den ægte vare.
Vi lever i en larmende verden, hvor vi konstant bliver bombarderet med indtryk. Det kan derfor være rigtig svært at få folk til at huske din virksomhed. Derfor skal du være meget tydelig i, hvad du gerne vil have, at andre ved om dig. Du skal investere tid og omsorg, for at holde dig relevant. Du skal spørge dig selv om, hvem du er, hvad du står for, og hvordan du passer ind i den her verden. Det er ikke noget du kan etablere på få uger. Det tager tid, og du skal være konsekvent, også hvis det, i en periode, ikke går særlig godt.
Men vi ved, at du kan! Og vi håber, at du har fået en lidt bedre forståelse for brandinguniverset, er blevet inspireret, nysgerrig, og at du føler dig lidt bedre klædt på, til at give det et skud.