7 ting du SKAL overveje inden du siger op, for at blive iværksætter | Startup Central
Før du tager springet som selvstændig er det vigtigt, at du sætter dig ind i en række ting. Her er en liste over 7 ting vi mener, du bør overveje.

Overvejer du at starte raketten op og blive iværksætter?

Det kan være en svær beslutning at springe ud som iværksætter. Dette skyldes i høj grad, at det for de fleste er fuldstændigt uberørt territorium. Du springer, i de fleste tilfælde, ud i en helt ny branche – vel og mærke uden at:

 • Vide om du kommer til at tjene penge.
 • Have en fornemmelse for dit reelle potentiale.
 • Have det professionelle netværk.
 • Have en liste over de ting, som du skal bruge for at blive en succes.

Hvordan skal man som ny iværksætter så gribe denne situation an? Det kan i mange tilfælde virke som at gå i blinde, uden at vide hvor det skal ende og hvilken retning man skal gå i. Du har brug for en til at guide dig hele tiden, ellers ender du med at slå panden mod en mur. Det kan ligeledes også blive en oplevelse, hvor der konstant bliver hevet i dig fra alle sider – hvilket kun gør det mere problematisk at finde den rette vej. Med afsæt i denne problemstilling, vil jeg gerne give nogle tips, til ting du bør overveje, før du springer ud som iværksætter.

Google, Facebook og YouTube kan give dig de første tegn på potentialet af din idé

Når du overvejer en iværksætter idé, vil det første punkt på dagsordenen oftest være at finde ud af hvilket potentiale din idé har. Igennem Google, Facebook og YouTube har du rigtigt gode muligheder, for at undersøge om der er et marked for din idé, om der er andre der udbyder lignende og hvad du skal gøre for at ramme din ønskede målgruppe.

Du vil dog endnu engang opleve, at der bliver trukket i din idé fra mange forskellige retninger. Det er bl.a. i denne proces, at det giver god mening at involvere en coach eller på anden måde en guide, som kan være med til at give dig de rigtige redskaber når du bearbejder den viden du fremsøger. Det er i den sammenhæng vigtigt at du finder en coach, som har den nødvendige erfaring og samtidigt forstår det felt du bevæger dig indenfor. Jeg vil personligt anbefale, at du kontakter én af Startup Central mange businesscoaches, som helt sikkert har den ekspertise, som en ny iværksætter har brug for.

Har du styr på det absolut mest nødvendige inden du går på deltid, eller opsiger dit fuldtidsjob og bliver iværksætter?

Når du har researchet på din idé og tydeliggjort idéens potentiale og marked, er det tid til at få styr på de nødvendige detaljer, for at gå i gang med virksomheden. I denne proces kan Startup Central tage dig i hånden og guide dig, så du ikke satser hus og hjem i forsøget på at opnå din drøm. Første step er at tjekke følgende liste af, før du går ned i tid på det nuværende job. 

 1. Planlæg din opstart nøje
  Der er mange faktorer at tage stilling til, når du overvejer en start som iværksætter. Det er derfor rigtig godt at investere tid i at planlægge opstarten af din virksomhed og dit nye liv som iværksætter. I denne fase vil jeg anbefale, at du tager så meget tid som muligt i brug, til at overveje hvordan din, og din virksomheds, nye hverdag skal se ud. Grunden til at du skal investere meget tid i netop denne periode, er at du skal vænne dig til tanken om at iværksætteri ikke længere er en drøm, men skal til at være en realitet – hvis du virkeligt vil det, så skal du arbejde på det og ikke bare drømme om det.

  Når du har besluttet hvordan og hvornår din virksomhed skal starte op, skal du begynde at konkretisere hvordan du opnår det mål. Jeg vil anbefale, at du går struktureret til værks i denne periode og løser problemstillinger og udfordringer én efter én. Du vil opleve at der kommer flere opgaver, som skal løses hele tiden. Af den grund, er det vigtigt at du har styr på de mest omfattende og vigtige opgaver.

  Det kan ligeledes være nødvendigt at få hjælp, hvis du ikke kan nå at lave det hele selv. I den kontekst vil jeg anbefale, at du rækker ud til dit netværk – Du kan ikke alt selv.

  I denne sammenhæng er det ligeledes værd at nævne, at du er din egen chef og derfor skal tage det hele i et tempo, hvor du selv kan følge med.
 2. Inddrag andre i dine planer
  Når du vælger at tage springet ud iværksætteri, vil du få mange kommentarer og inputs, fra både familie, venner og bekendte. Du skal bestemt lytte til hvad andre har af overvejelser omkring dit kommende foretagende, da de i mange tilfælde kan tage synspunkt op som du ikke har overvejet. Det er vigtigt at dit fokus i dette tilfælde, er på feedback fra de personer, som vil dig det godt og forstår hvad du vil skabe. Du skal dog være opmærksom på at mange vil fraråde at du starter din egen virksomhed i ren og skær nervøsitet på dine vegne. Du tager en chance når du springer ud som iværksætter og det kan være bekymrende, men et fuldtidsjob har på den andens side også usikkerheder – du kan lige såvel blive opsagt i morgen. Det vigtigste er at du danner dine egne meninger og bevare dit gå-på-mod og din entusiasme.

  Kender du nogen, som er iværksætter eller tidligere har startet egen virksomhed, er det en god idé at tage en snak med dem. Det vil give dig muligheden for at sætte dig ind i tankegangen som selvstændig og få noget relevant sparring – det er vigtigt at du får en forståelse for den reelle virkelighed, som iværksætter og ikke kun den glamourøse facade.

  Generelt set skal du også forsøge at færdes de steder, hvor andre ligesindede iværksættere befinder sig – det gælder både fysisk og online. Det kan gøres via diverse netværksmøder eller via Facebook grupper. Jeg vil personligt anbefale vores eksklusive online netværk, på Facebook – Startup Lounge.
 3. Der er mange administrative opgaver – lad det ikke slå dig ud.
  Når du går fra lønmodtager til iværksætter, kommer du samtidigt til at stå for samtlige administrative opgaver. Det kan godt virke som noget af en mundfuld og af den grund er der mange, som helt dropper deres iværksætterdrøm – lad det ikke slå dig ud.

  Ligesom tidligere vil struktur og planlægning kunne hjælpe dig et langt stykke vej. Derudover er der et hav af hjælpemidler, som du kan til og fravælge som iværksætter. En af de punkter som oftest kan tage pusten fra mange, er eksempelvis regnskab og bogføring. En af de mest effektive måder at komme den problematik til livs, er ved at bruge et godt regnskabsprogram, der kan supplere dig.

  De personlige forhold ændrer sig også når du bliver selvstændig. Det er nu din virksomheds omsætning og den løn du kan udbetale, som skal dække alle dine udgifter, såsom telefon, feriepenge forsikringer pensionsbidrag osv. Det er vigtigt at du er opmærksom på denne ændring, da du ellers kommer til at stå i en situation, hvor du ikke er dækket på hverken den ene eller den anden måde.

  Du har stadig muligheden for at være medlem af en a-kasse og det kan være en god idé at bibeholde dit medlemskab i det første stykke tid, på den måde er du sikret og kan gå tilbage på dagpenge, hvis din virksomhed, mod forventning, ikke kan løbe rundt.

  Hvis det er indenfor de administrative opgaver du får problemer, kan du med meget stor fordel tage fat i én af vores coaches eller vores partnere – vi brænder for at hjælpe dig videre på din iværksætter rejse, specielt når det er svært.
 4. Gør det klart, hvilke opgaver du selv kan løse og hvor du har brug for hjælp.
  Jeg nævner tit at iværksætter skal komme til den erkendelse, at de ikke kan alt selv og det er enormt vigtigt at du spørger efter hjælp, når der er opgaver, som du ikke selv kan løse. Når du skal styre din egen virksomhed, er noget af det vigtigste at du kender dig selv som iværksætter. Det gælder både for dine styrker, men i særdeleshed også for dine svagheder. Det er her du definerer hvilke opgaver du kan varetager og hvilke du bliver nødt til at udlicitere – der vil altid være nogen. Du skal ligeledes overveje om der er opgaver som ikke nødvendigvis skal løses af dig – hvis du er presset på tid, kan du muligvis også videregive disse.
 5. Kan du skabe og drive virksomheden selv eller bør du overveje en partner?
  En af de bedste argumenter, for at tage en partner med ombord i din kommende virksomhed, er at det ofte er sjovere at være to omkring rejsen. Det kan til tider også være hårdt at stå med det hele selv, og at finde en partner kan i den forbindelse være yderst favorabelt.

  Spørgsmålet er i den sammenhæng hvordan du finder det perfekte match og skaber den bedst mulige partnerrejse. Det gælder i første omgang om at finde en partner, som kan dække nogle af de kompetencepunkter du ikke selv kan bidrage med i så stor grad. I samme ombæring er det enormt vigtigt at du finder en partner, som har tænkt sig at ligge samme mængde tid og kræfter i projektet, som du ønsker selv at gøre.

  Det kan virke optimalt at finde en partner, som du allerede kender, men du skal i den forbindelse være opmærksom på at det kan være hårdt for et venskab, at drive forretning sammen. I alle tilfælde er det enormt vigtigt at få den juridiske del af aftalen på plads – lav en ejeraftale.
 6. Hvordan finanserne du opstarten af din virksomhed?
  Der er mange måder at gribe finansieringen af din virksomhed an på. Alt efter branche og forretningsmodel, vil udgiften under opstarten være forskellig og der vil ligeledes være differentiering i mængden af midler, der er nødvendige. Den mest ligetil måde at gøre det på vil formentligt være, hvis du selv har mulighed for at finansiere opstarten. Det kommer dog an på hvor mange udgifter der vil være ved din opstart og hvor mange likvide midler du har mulighed for at spytte i kassen. Jeg vil på den baggrund opfordre dig til at lave et startbudget.

  Det er generelt set rigtig vigtigt at du har en idé om, hvordan økonomien i din virksomhed skal løbe rundt, før du starter op.
 7. Overvej om du bør afprøve din idé.
  Hvordan kan man overhovedet være sikker på at idéen og drømmen kan bære og blive til forretning? Du kan lave nok så mange undersøgelser af markedet og målgruppen, men realiteten skal i sidste ende være, at folk køber dit produkt. Du skal så vidt muligt forsøge at validere, at din undersøgelser og analyser stemmer overens med virkeligheden og dermed genererer salg/indtægter.

  En af måderne hvorpå du kan teste din idés validitet i markedet, er ved at afprøve dit produkt på en test/fokusgruppe. Hvis dit produkt er fysisk, kan du med fordel forsøge at lave en prototype og tildele den til personer i din målgruppe. Opfylder den et behov hos dem? Er de villige til at betale for produktet? Fortrækker de dit produkt over eventuelle konkurrenter?

  Har du derimod en ambition om at sælge ydelser, kan det være en idé at tilbyde prøvesessioner el. På den måde har du mulighed for at få feedback på din produkt/ydelse. Det vil give dig én idé om hvorvidt din ydelse kan skabe den nødvendige indtægt og interesse.

Har du brug for yderligere vejledning, inspiration eller værktøjer inden opstart af din virksomhed, er du meget velkommende til at kontakte os her ved Startup Central eller læse nogle af de øvrige blogindlæg, her på siden.